Gdje je opozicija?
164

Srđan Puhalo: Glasači u RS-u su namagarčeni, Dodik razmišlja na tri fronta

D. Be.
Foto: FENA
Foto: FENA
Prelasci političara iz opozicije u vlast, borba za mandate i mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodvoravanje Miloradu Dodiku i transferi u najavi, samo su neke od tema koje ovih dana vladaju političkom i medijskom scenom u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

O tome smo razgovarali sa sociologom i političkim analitičarem Srđanom Puhalom koji je potez Dragana Čavića da napusti Savez za promjene i svoj NDP približi SNSD-u nazvao političkom vratolomijom s ciljem političkog preživljavanja naredne četiri godine.

"Vjerovatno su procijenili da bi kao partija nestali. Ono što je veoma važno jeste da su svi ti pregovori krenuli zapravo prije izbora i da sada imamo prevarene ljude koji su glasali za tu političku partiju i opoziciju, a dobili vlast. Sasvim je jasno da su išli paralelni procesi mimo predizborne kampanje prema SDS-u, NDP-u i drugim političkim partijama u opoziciji", rekao je Puhalo za Klix.ba.

Paralelni procesi prema SDS-u i NDP-u

On smatra da je ovo kraj aktuelne opozicije u Republici Srpskoj, koja se trenutno svela samo na PDP. Puhalo ističe da je politička scena u tom entitetu paralisana, a da Dodik igra na tri fronta.

"Ne znamo šta će biti sa SDS-om. Ali je važnije da Milorad Dodik razmišlja na više frontova. S jedne strane kupuje opoziciju, s druge strane slabi DNS i Socijalističku partiju kao koalicione partnere koji su ojačali više nego je planirao, a treće je da najavljuje ustavne promjene za koje mu treba dvotrećinska većina u parlamentu. To je njegova vještina. Ali to ne bi bilo toliko uspješno da imalo iole pristojnu i principijelnu opoziciju. Ovako se mnogi osjećaju prevarenima i možemo reći da je politička scena u RS-u paralisana, jer ne znamo kome čovjek može vjerovati i ko te neće prevariti", mišljenja je Puhalo i dodaje da su glasači zapravo namagarčeni.

Na pitanje da li se može očekivati novih transfera i imena na listi preletača iz opozicije u vlast, naš sagovornik kaže da se sada treba čekati rasplet u Srpskoj demokratskoj stranci, a zatim kolika većina će formirati vlast u RS-u.

"Sada imamo previranja u bijeljinskom, zvorničkom, dobojskom, romanijskom... Svi oni su otkazali poslušnost Govedarici. To je još uvijek u rukavicama, ali će u jednom trenutku morati da se razriješi. Pitanje je da li će SDS opstati uopće", smatra Puhalo.

Dodik kao Vučić

On je mišljenja da će se pojaviti alternative, jer kako kaže, maske su pale.

"Evidentno je da postoji nezadovoljstvo, samo je problem što nema ko da ga kanališe, odnosno da opozicija nije znala da to kapitališe. Suštinski oni su razmišljali tri koraka unaprijed odnosno šta će biti nakon izbora. Biće tu PDP i još neki novi ljudi koji će vjerovatno pokušati da se organizuju, ali je pitanje koliko treba vremena da se uspostavi takva opozicija i krene raditi. Ono što je najbitnije je koliko će trebati vremena da steknu povjerenje glasača koji su sada nokautirani i prevareni", kaže politički analitičar.

Puhalo za kraj razgovora zaključuje da Republika Srpska, odnosno njena politička scena, sve više liči na onu kakva je u susjednoj Srbiji.

"Ono što je uradio Aleksandar Vučić, to sada radi Milorad Dodik."