Kandidat "Četvorke"
2.4k

Srđan Mandić: Moj cilj je da Centar bude lider u kvalitetu života, SDA gleda na izbore kao na plijen

D. Be.
Srđan Mandić, bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, kandidat je Naše stranke za poziciju načelnika Općine Centar u Sarajevu. U razgovoru za Klix.ba govorio je planovima ukoliko dobije povjerenje građana.

Mandić je dobio povjerenje četiri stranke okupljene oko "Četvorke", koju u Sarajevu čine Naša stranka, Narod i pravda, SDPi Nezavisna bh. lista. Cilj im je pobijediti u Općini Centar aktuelnog načelnika Nedžada Ajnadžića koji želi novi mandat.

Bili ste ministar u Vladi KS, a sada ciljate na načelničku poziciju u Općini Centar. Istovremeno, "Četvorka" bi uskoro ponovo mogla na vlast u Kantonu Sarajevo. Zbog čega se želite posvetiti radu lokalne zajednice, a ne ponovo zasjesti u ministarsku fotelju i rješavati kantonalna pitanja?

Prije svega, želim reći da ja na bavljenje politikom ne gledam kao na neko “ciljanje” ili “ponovno zasjedanje u fotelju”, ali dozvoljavam da su, zahvaljujući načinu na koji se vladajuće stranke ponašaju, takvi termini postali uvriježeni u novinarskoj praksi. Vjerujem da će se i to, vremenom, promijeniti.

Mandat u Vladi KS bio je istovremeno najveći izazov i najljepše iskustvo u mojoj profesionalnoj karijeri. Mnogi dobronamjerni savjeti Našoj stranci i meni bili su usmjereni protiv preuzimanja odgovornosti za resor komunalne privrede, koja je u 25 godina vladavine SDA bila pretvorena u servis za realizaciju privatnih ciljeva pojedinaca i građenje izborne baze. Nikada neću zaboraviti sugestiju čelnika sindikata KJKP Rad koji mi je rekao da, ako budemo “pametno” radili u toj firmi, možemo računati na 5.000 glasova. Bio sam, blago rečeno, šokiran. A onda, nakon što smo otkrili brojne brutalne primjere korupcije, zloupotreba i nepotizma, poput oslobađanja obaveza plaćanja komunalnih usluga stranačkih tajkuna, luksuznih apartmana na Bjelašnici, porodičnih i stranačkih zapošljavanja, shvatio sam o čemu govori. S druge strane, imate komunalne radnike, koji su radili u katastrofalnim uslovima, sa platama koje nisu korigovane decenijama, bez adekvatne opreme. Moja prva posjeta Radu bila je upravo kod njih. Tada su mi rekli da smo premijer Forto i ja prvo zvaničnici koji su ih posjetili još od vremena kada je Uglješa Uzelac bio gradonačelnik Sarajeva, u doba ZOI 84. Godinama su ti ljudi, od strane drskih i bahatih direktora, bili prinuđivani da odlaze na privatna imanja i grade vikendice ili održavaju čistoću, bez ikakve naknade. To su primjeri koji ilustruju stanje u resoru koji sam preuzeo. Međutim, uz podršku premijera Forte, kolegica i kolega iz vlade, predsjedavajućeg Skupštine g. Konakovića i skupštinskih zastupnika, uspjeli smo za kratak period pokrenuti niz pozitivnih promjena. Komunalnim radnicima su popravljene plate, uslovi rada, stigla je nova oprema. Realizovali smo, uz pomoć sugrađana najveću kampanju čišćenja Sarajeva. Konačno je pokrenuta rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, subvencionirana cijena prirodnog gasa te čitav niz projekata, što je, uz usluge iz segmenta javnog prevoza, rezultiralo najvećim stepenom zadovoljstva građanki i građana, u nezavisnom istraživanju provedenom početkom ove godine.

S druge strane, ambijent koji je vladao među nama u vladi je teško objašnjiv i netipičan za naše poimanje politike. Najviši mogući stepen uzajamnog povjerenja i poštovanja, profesionalizma, ali iznad svega prijateljstvo koje je vladalo među nama, neprocjenjivo je iskustvo i uspomena. I danas smo u kontaktu, zajedno, u slavlju, ali i teškim trenucima. To ostaje za cijeli život.

Upravo njihova podrška je bila presudna da prihvatim kandidaturu za načelnika Opštine Centar, funkciju koja u najvećoj mjeri, po svom opisu, podsjeća na onu koju sam obavljao u Vladi. Uglavnom su to komunalne teme, tako da će to biti neki prirodni slijed stvari i aktivnosti.

Lagao bih kada bih rekao da mi nije žao sto neću biti u prilici dovršiti neke projekte, a posebno što neću ponovo dijeliti onu istu strast i posvećenost sa prijateljima iz vlade i samog ministarstva, ali me tješi činjenica da ćemo biti u istoj zgradi i ponovo sarađivati.

Ovih dana dobivam veliki broj poruka podrške od mojih komunalaca, koji istovremeno žale što neću ponovo biti ministar. Njima upućujem posebnu zahvalnost, pozdrave i obećanje da su im moja vrata uvijek otvorena, bez obzira čime se budem bavio.

Kako s ove vremenske distance gledate na čuvenu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je "Općina Centar važnija od drugih deset općina" i da li za vas ona ima takav epitet?

Šta drugo očekivati od lidera kojem je stranka važnija od naroda? Oni već dugo na izbore gledaju kao na borbu za plijen. Parafraziraću i njegovu izjavu kako smo, nakon preuzimanja vlasti u Kantonu Sarajevo, “uzeli njihovu milijardu budžeta”. Kod njih se sve mjeri visinom budžeta, brojem pozicija u javnim preduzećima. To su kriteriji za vrednovanje i zato je Opština Centar važnija od 10 drugih, a na građanke i građane i njihove potrebe, koje su odavno zanemarene.

Na emocionalnom nivou, za mene lično, Općina Centar je, kao i grad Sarajevo, najvažnija na svijetu. Tu sam rođen, tu provodim najveći dio svog vremena. I zato mi je velika čast i privilegija što sam zajednički kandidat Naše stranke, Naroda i pravde, SDP-a i NBL-a za njenog načelnika. I dok sam bio ministar, a i kada postanem načelnik, uvijek imam na umu najvažniju stvar - budžet kojim raspolažemo je novac građanki i građana i naša je obaveza da im ga vratimo kroz bolji kvalitet života za sve, podjednako.

Općina Centar je, kao centralna sarajevska opština, svakako važna, ona treba postati lider po stepenu razvoja, standarda i uopšte kvaliteta života i biti, po tome, uzor drugim opštinama. To je moj cilj. Nikada je ne bih vrednovao na način kako to radi lider SDA, i po tome se, između ostalog, razlikujemo.

Šta konkretno planirate uraditi ako postanete načelnik Općine Centar, odnosno šta bi građani mogli vidjeti golim okom u Vašem mandatu?

Ono što će građani odmah vidjeti je transparentno upravljanje općinom, a posebno novcem građana te otvorenost općine prema građanima. Neophodno je odmah uraditi detaljnu nezavisnu reviziju realizacije budžeta u proteklom mandatu. Zatim, potrebna nam je čista i uredna životna okolina, potrebno nam je da svako domaćinstvo konačno ima nesmetano snabdijevanje vodom, potrebni su nam novi parkovi, uredno i propisno parkirana vozila i pločnici za pješake, nove fasade, topliji stanovi i nova rasvjeta. Hoćemo veći stepen sigurnosti, posebno za naše najmlađe. Moramo obezbijediti mladima centre za učenje i napredovanje. Želimo ponovo čuti rock&roll iz naših domova kulture. Želimo da sportskim objektima upravljaju bivši vrhunski sportisti, profesionalci.

Trebamo brzu i efikasnu općinsku administraciju, digitalizaciju procesa, neposrednu komunikaciju sa građanima i potpunu transparentnost u svim segmentima djelovanja.

Hoćemo da građanke i građani odlučuju kakvu općinu žele, a mi ćemo ih u tome slijediti i provoditi njihovu volju.

Koji su najveći problemi u Općini Centar?

Da li znate da još uvijek postoje dijelovi općine koji nemaju redovno snabdijevanje vodom? Nažalost, da, i to je nedopustivo. Nestaju nam parkovi, a oni koji još uvijek egzistiraju su daleko ispod nivoa jedne evropske metropole. Nedostaju parkinzi, ogroman je broj tzv. “parking papaka”, pješaci nemaju svoj prostor. Fasade su oronule i sive. Javna rasvjeta je zastarjela i skupa. Studenti spremaju ispite po tržnim centrima, najmlađima nedostaju igrališta. Sport i kultura su na izdisaju. O tromoj, i neefikasnoj opštinskoj administraciji da i ne govorim. Jednom riječju, stanje se može opisati kao zapušteno.

Šta zamjerate u radu aktuelnog načelnika koji juriša na novi mandat?

Želim voditi korektnu kampanju. O radu aktuelnog načelnika konačnu riječ će reći glasači, 15. novembra. Ključni problem je sistem koji je izgradila SDA, koji, osim nas, koji smo van tog sistema, guši i sve one unutar njega koji bi i željeli nešto da urade. U više navrata sam svjedočio frusutraciji g. Ajnadžića uzrokovanoj bahatim ponašanjem i odbijanjem saradnje tadašnje direktorice KJKP ViK Azre Muzur. Meni nije bio problem da se, u interesu građana, uključim i realizujemo neke važne projekte poput Koševske i Kranjčevićeve ulice. Jedino što mi tada nije bilo jasno je zašto taj problem ne riješe, recimo, na nivou Kantonalnog odbora SDA? Danas mi je jasno da to nije moguće. SDA je postala svrha sama sebi.

Međutim, u posljednje vrijeme dobivam zabrinjavajuće informacije o pokušaju zloputreba studenata, stipendista Opštine Centar, kojima se nastavak stipendiranja uslovljava podrškom aktuelnom načelniku. Nadalje, pojedinim korisnicima različitih vidova opštinske pomoći poput demobilisanih boraca ili porodilja se prijeti kako će im novi načelnik uskratiti tu pomoć.

Apsolutno nemam namjeru uskraćivati pomoć i beneficije takve vrste. Smatram takvo ponašanje nedopustivim i želim da vjerujem da g. Ajnadžić ne stoji iza toga te ga pozivam da sankcioniše i ukloni iz svog tima takve saradnike koji na taj način skrnave ugled i institucije Načelnika.

Kako gledate na rješavanje pitanja vlasništva stadiona Asim Ferhatović-Hase i izgradnje objekta u Hastahani?

Upravo ova dva primjera su vjerovatno i ključne greške aktuelnog načelnika. U prvom slučaju nije ispunio predizborno obećanje, a u drugom slučaju je ignorisao glas građana i istovremeno jako loše komunicirao moguća rješenja i ideje.

Stadion Asim Ferhatović Hase je simbol našeg grada. To je prije svega olimpijski stadion i sramota je da se na njemu ne mogu održavati evropska takmičenja. Navijači Sarajeva, ali i reprezentacije zaslužuju gledati naše sportske heroje na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini, a mladi da uživaju na koncertima regionalnih i svjetskih muzičara. Javnost ne poznaje sve detalje eventualnog koncesionog ugovora, ali, u principu, ako će taj sporazum rezultirati “evropskim Koševom”, uz precizno definisane, a potom i ispoštovane obaveze korisnika koncesije, podržao bih takvu inicijativu, bez obzira da li će to uraditi trenutna ili nova opštinska administracija. Jedan takav društveni interes uveliko prevazilazi bilo kojeg pojedinca.

Što se tiče Hastahane, to je za mene, kao i mnoge stanovnike općine Centar, bolna tema. Vijećnici Naše stranke su se borili za pravedno, transparentno rješavanje tog problema. Volja građana se mora poštovati. Mogu obećati da ćemo iskoristi sva pravna sredstva da se ovaj slučaj riješi na način kako to građani traže. Volja građana za sve nas mora biti prioritet