Skrivao ratnu ulogu
0

Srbin iz Milwaukeeja učestvovao u genocidu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki savezni tužitelji u državi Wisconsin optužili su 46-godišnjeg bosanskog Srbina Mlađena Cvijanovića da je lagao vlastima kako bi dobio status izbjeglice i dopuštenje za ulazak u Sjedinjene Države, javlja AP.

Cvijanović nije rekao da je bio policajac u jedinici koja je učestvovala u genocidu nad hiljadama bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine.

Mlađen Cvijanović je živio u gradu Milwaukeeju od 2003. godine, u kojem je inače jaka srpska dijaspora, a ako bude osuđen, mogao bi dobiti do 10 godina zatvora i najvjerovatnije deportaciju iz Sjedinjenih Država. On bi se trebao pojaviti na sudu u petak, a trenutno se obavljaju konsultacije s našim Državnim tužilaštvom.

Mlađen Cvijanović je lagao da je rođen u Kaknju, umjesto u Zenici, rekao je da nikada nije bio pripadnik neke vojske, odnosno da je njegova jedina uloga u vojsci bio posao kuhara 1984. i 1985. godine te da je morao iseliti iz svog doma koji se 1992. godine našao na teritoriji pod kontrolom ARBiH.

No, dokumenti Ujedinjenih naroda i bh. policijskih snaga nedavno su otkrili drugačiju priču o Cvijanoviću. On se, naime, pridružio policiji bosanskih Srba 1993. godine, a s još 29 članova svoje jedinice poslan je kao ispomoć vojnim snagama bosanskih Srba tokom jula 1995. u invaziji na Srebrenicu.

Srpske snage, uključujući i Cvijanovića, odgovorne su za genocid, odnosno za zarobljavanje bošnjačkog stanovništva u Srebrenici i ubistvo 8.000 ljudi koji su potom pokopani u masovnim grobnicama.

Cvijanović je rekao istražiteljima da je njegova jedinica bila raspoređena u Konjević Polju, u blizini Srebrenice, i to sedam dana u julu 1995. kako bi zabranili prolaz Bošnjacima kroz to područje. Dodao je kako se ne smatra krivim za ubistvo Bošnjaka. Njegov advokat Jeffrey Jansen je rekao kako se Cvijanović razveo od supruge, te da je živio s dvije kćerke. Izdržavao se od različitih poslova koje je radio za dnevnicu.

Prema američkom zakonu, svako ko je učestvovao u progonu ili nanošenju štete drugim ljudima zbog rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, ne može dobiti status izbjeglice.