Produžen mu pritvor
214

Srbijansko pravosuđe podiglo optužnicu protiv Osmana Osmanovića

A. K.
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Srbijansko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Osmana Osmanovića, bivšeg pripadnika HVO-a i Armije Republike BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Tri mjeseca nakon hapšenja u susjednoj državi, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika HVO-a i Armije Republike BiH Osmana Osmanovića, što je za Klix.ba potvrdio njegov advokat Đorđe Dozet.

"Optužnica protiv Osmana Osmanovića je podignuta, a pritvor mu je produžen za još mjesec dana. Šta mu se po optužnici konkretno stavlja na teret te po kojem osnovu, sutra će biti poznato nakon uručenja rješenja", kazao je za Klix.ba Dozet.

Osman Osmanović uhapšen je 24. novembra prošle godine na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji, s tim da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega. Ona je otvorena tek dan nakon njegovog hapšenja i od tada se nalazi u pritvoru.

Osmanović je slobode lišen pod sumnjom da je u ljetnom periodu 1992. godine počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog.

Tužilaštvo BiH zatražilo je ranije Osmanovićevo izručenje našoj zemlji, međutim tom zahtjevu se usprotivilo srbijansko pravosuđe.