|

Srbijansko i Tužilaštvo BiH ustupat će dokaze za ratne zločine

Srbijansko i Tužilaštvo BiH ustupat će dokaze za ratne zločine
6
F
FENA
30.1.2013. u 11:31
3
komentara
6

dijeljenja
Srbijansko i Tužilaštvo BiH ustupat će dokaze za ratne zločine
Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegova koleginica Jadranka Lokmić Misirača iz Bosne i Hercegovine potpisat će u četvrtak u Briselu Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina.
"Ovaj protokol doprinjet će efikasnijem vođenju postupaka, eliminisanju vođenja paralelenih istraga, a olakšaće i uzajamnu razmjenu dokaza", rekao je Vukčević Tanjugu.

"Također će doprinjeti prevazilaženju situacija kada se dogodi da se dokazi nalaze u jednoj državi, a učinilac krivičnog djela ratnih zločina u drugoj", napomenuo je Vukčević.

On je naglasio da će srbijansko tužilaštvo nakon potpisivanja tog protokola imati regulisanu saradnju, kada su u pitanju istrage ratnih zločina, sa svim državama u regionu.

Potpisivanju Protokola treba da prisustvuje i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, koji je u utorak položio zakletvu, zatim direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel, kao i drugi visoki evropski zvaničnici.

U popodnevnim satima planirano je da se delegacija srbijanskog tužilaštva u Briselu sretne s glavnim tužiocem specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Clintom Williamsonom, javlja Tanjug.

Pregovori između srbijanskog i bh. tužilaštva oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dvije godine.

BiH i Srbija vodile su paralelne istrage slučajeva Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice, zbog nemogućnosti izručenja državljana i nepostojanja pravne osnove za saradnju.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...