Potpisivanje protokola o Saradnji između BiH i Srbije 31. januara

S
SRNA
29.1.2013. u 17:13
0
1
Potpisivanje protokola o Saradnji između BiH i Srbije 31. januara
0
Potpisivanje protokola o Saradnji između BiH i Srbije 31. januara Boris Grubešić (Foto: Slobodna Evropa)
Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina protiv čovječnosti između Srbije i BiH biće potpisan 31. januara u Briselu, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će protokol potpisati predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, ne navodeći njihova imena.

On je dodao da su pokrenute aktivnosti da isti protokol bude potpisan i sa Hrvatskom.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj pozdravio je konačno potpisivanje protokola na koje se, zbog određenih nesaglasnosti, čekalo više od godinu dana.

"Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina predstavlja vrlo značajan dokument koji će dovesti do rješavanja važnih predmeta ratnih zločina i koji će, nadam se, donijeti mir na ovim prostorima", izjavio je Radulj Srni.

On je naglasio da će se razmjenom informacija i dokaza između ova dva tužilaštva doći do novih saznanja i razrješenja određenih predmeta ratnih zločina.

Radulj smatra da bi, radi rješavanja svih predmeta ratnih zločina, bilo neophodno da se potpiše identičan protokol i između tužilaštava BiH i Hrvatske, jer i tu ima neriješenih predmeta koji godinama stoje u Tužilaštvu.

"Po njima se ne postupa, a počinioci koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i hrvatsko državljanstvo izvršili su krivično djelo u BiH. Mislim da bi u narednom periodu trebalo pokrenuti proceduru potpisivanja sličnog protokola sa Hrvatskom", rekao je Radulj.

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je ranije Srni da je Srbija uradila sve da dođe do potpisivanja ovog protokola.

"Srbija ima takav sporazum i sa Hrvatskom i ta saradnja ide u dobrom smjeru. Sličnu saradnju Srbija ima čak i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u borbi protiv organizovanog kriminala i procesuiranja ratnih zločina, na nivou tužilaštava. Ne vidim nijedan razlog zašto onda ne bismo takvu saradnju imali i sa BiH", naglasio je Selaković.

Protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: