BiH
0

Usaglašen tekst protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

FENA
Tekst protokola o saradnji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u progonu počinilaca ratnih zločina je usaglašen, ali još nije preciziran termin za njegovo potpisivanje, potvrđeno je Agenciji Fena u Tužilaštvu BiH.

Protokolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina.

Kako mediji prenose, suđenja za ratne zločine u skladu sa spomenutim protokolom, vodila bi se u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi, ima prebivalište, što bi riješilo problem nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine, a s obzirom na to da nema izručenja među zemljama u regionu.

Nadalje, Nacrtom protokola predviđeno je da se dokazi i informacije u određenom predmetu ne proslijeđuju, odnosno da se predmet ne prebacuje, ukoliko žrtve to ne žele.

Potpisivanje protokola između državnog tužioca Bosne i Hercegovine i tužioca za ratne zločine R Srbije, prema ranijim najavama, trebalo je uslijediti polovinom ovog mjeseca, a očekivanje da će se uskoro pristupiti njegovom potpisivanju izrazio je i glavni haški tužilac Serge Brammertz u nedavnoj izjavi za Fenu.

Brammertz je pozdravio tu inicijativu, ocjenivši je značajnim korakom ka poboljšanju istražnih kapaciteta radi efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.