|

Usaglašen tekst protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

Usaglašen tekst protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije
0
F
FENA
19.12.2012. u 17:02
0
komentara
0

dijeljenja
Usaglašen tekst protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije
Tekst protokola o saradnji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u progonu počinilaca ratnih zločina je usaglašen, ali još nije preciziran termin za njegovo potpisivanje, potvrđeno je Agenciji Fena u Tužilaštvu BiH.
Protokolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina.

Kako mediji prenose, suđenja za ratne zločine u skladu sa spomenutim protokolom, vodila bi se u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi, ima prebivalište, što bi riješilo problem nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine, a s obzirom na to da nema izručenja među zemljama u regionu.

Nadalje, Nacrtom protokola predviđeno je da se dokazi i informacije u određenom predmetu ne proslijeđuju, odnosno da se predmet ne prebacuje, ukoliko žrtve to ne žele.

Potpisivanje protokola između državnog tužioca Bosne i Hercegovine i tužioca za ratne zločine R Srbije, prema ranijim najavama, trebalo je uslijediti polovinom ovog mjeseca, a očekivanje da će se uskoro pristupiti njegovom potpisivanju izrazio je i glavni haški tužilac Serge Brammertz u nedavnoj izjavi za Fenu.

Brammertz je pozdravio tu inicijativu, ocjenivši je značajnim korakom ka poboljšanju istražnih kapaciteta radi efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.