{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija želi bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH"

F
8.6.2010. u 17:10
0
24
"Srbija želi bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH"
0
"Srbija želi bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH"
Foto: SRNA
Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali će podržati sve promjene političkog karaktera u BiH o kojima se dogovore predstavnici njena tri naroda i dva entiteta.
Ovo je danas u Banjoj Luci izjavio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je zajedno sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem te predsjednikom i premijerom Republike Srpske (RS) Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom učestvovao u radu treće sjednice vijeća za saradnju RS-a i Srbije.

Tadić je naglasio i da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj i za Srbiju i za BiH, dodajući da za ove dvije zemlje ne postoji realna alternativna politika.

On je naglasio da Srbija podržava sve oblike regionalne saradnje, te da je, osim sa RS, zainteresirana za mnogo bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH.

Nakon sjednice Vijeća za saradnju RS-a i Srbije rečeno je da su razmatrani daljnji koraci primjene Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama u oblasti ekonomije, saobraćaja, energetike, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanovć kazao je da je Savjet za saradnju iskazao i punu privrženost Dejtonskom sporazumu i njegovim odredbama da je BiH složena država i međunarodni subjekt sa RS kao visoko decentraliziranim državotvornim entitetom i da je Srbija garant opstanka statusa RS i BiH.

„Privrženost Dejtonu znači i to da nema drugog puta osim puta ka Evropskoj uniji i aktivnoj regionalnoj saradnji, i pozdravljamo takvu politiku Srbije i njenog predsjednika Borisa Tadića“, dodao je Kuzmanović.

Za saradnju RS-a i Srbije je još rekao da je u stalnom usponu, da je „veoma dobra i nije nijednog momenta zakazala“.

Sjednici Savjeta prisustvovali su srpski ministri finansija, rudarstva i energetike, prosvjete i zdravlja Diana Dragutinović, Petar Škundrić, Žarko Obradović i Tomica Milosavljević, kao i nekoliko ministara RS-a, a najavljeno je da će u naredna tri mjeseca resorna ministarstva dviju vlada potpisati memorandum o međusobnoj saradnji kako bi realizacija zajedničkih projekata bila što intezivnija.

Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između RS-a i Srbije potpisan je u Banjoj Luci 26. septembra 2006. godine, a do sada su održane samo dvije sjednice Savjeta, i to jedna u Banjoj Luci 6. septembra 2007. godine i druga u Beogradu 7. novembra 2008. godine.

Naredna sjednica održat će se u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: