{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"

F
8.6.2010. u 17:48
0
25
"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"
0
"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da niko u Evropskoj uniji ne može Srbiju staviti pred bilo kakvu ucjenu da se odrekne „vlastite teritorije Kosova i Metohije u vezi s budućim učlanjenjem u Uniju“.
„Srbija nema nikakav interes da blokira regionalnu saradnju, niti ekonomiju na Kosovu, niti pristup evropskim integracijama bilo koje države članice UN-a. Srbija će podsticati što brže integracije svake države, ali ni po koju cijenu neće odustati od svojih legitimnih prava na Kosovu i Metohiji, niti će ikada na implicitan ili eksplicitan način priznati nezavisno Kosovo“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Naglasio je da Srbija želi da stvori najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu i doprinese politici pomirenja, na način da odaje poštovanje svim žrtvama, ne zaboravljajući ni svoje žrtve.

Govoreći o današnjem sastanku u Banjoj Luci, Tadić je naglasio da su srbijanski predstavnici prezentirali pravce razvoja Srbije do 2020. godine, u čijem fokusu su razvoj energetskog sektora, izgradnja infrastrukture i borba protiv organiziranog kriminala.

„Srbija ima namjeru da u roku od pet do sedam godina izgradi sve autoputeve, kako one prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj tako i prema Makediniji, Crnoj Gori i BiH“, naveo je.

Što se tiče energetike, naglasio je da su svi pravci razvoja Srbije u ovoj oblasti povezani sa RS-om, ali da je Srbija u ovoj oblasti veoma zainteresirana i za saradnju s Federacijom BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik podržao je stav Srbije kada je u pitanju status Kosova i Metohije, rekavši da se zvanični stav Srbije o ovom pitanju može smatrati i zvaničnim stavom RS-a.

Običnim špekulacijama ocijenio je navode o eventualnom priznanju Kosova od BiH, naglašavaući da će RS do kraja pratiti stav Srbije o ovom pitanju.

Današnju sjednicu Vijeća za saradnju ocijenio je kao još jednu potvrdu dobrih odnosa RS-a i Srbije, naglašavajući da je Srbija od 1994. godine do danas najveći investitor u BiH s milijardu i 700 miliona KM, što čini 22 posto ukupnih stranih ulaganja u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o završetku izgradnje mostova u Fakovićima i na Rači, kao i subvencijama za traktore iz Srbije i drugim pitnjima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ponovio je da će Srbija u i narednom periodu snažno ulagati u infrastrukturu, naročito u puteve, te da će izgranja puta Požega - Užice - Višegrad omogućiti BiH da se poveže na mrežu autoputeva Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: