{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"

F
8.6.2010. u 17:48
0
25
"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"
0
"Srbija ni po koju cijenu neće odustati od Kosova i Metohije"
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da niko u Evropskoj uniji ne može Srbiju staviti pred bilo kakvu ucjenu da se odrekne „vlastite teritorije Kosova i Metohije u vezi s budućim učlanjenjem u Uniju“.
„Srbija nema nikakav interes da blokira regionalnu saradnju, niti ekonomiju na Kosovu, niti pristup evropskim integracijama bilo koje države članice UN-a. Srbija će podsticati što brže integracije svake države, ali ni po koju cijenu neće odustati od svojih legitimnih prava na Kosovu i Metohiji, niti će ikada na implicitan ili eksplicitan način priznati nezavisno Kosovo“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Naglasio je da Srbija želi da stvori najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu i doprinese politici pomirenja, na način da odaje poštovanje svim žrtvama, ne zaboravljajući ni svoje žrtve.

Govoreći o današnjem sastanku u Banjoj Luci, Tadić je naglasio da su srbijanski predstavnici prezentirali pravce razvoja Srbije do 2020. godine, u čijem fokusu su razvoj energetskog sektora, izgradnja infrastrukture i borba protiv organiziranog kriminala.

„Srbija ima namjeru da u roku od pet do sedam godina izgradi sve autoputeve, kako one prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj tako i prema Makediniji, Crnoj Gori i BiH“, naveo je.

Što se tiče energetike, naglasio je da su svi pravci razvoja Srbije u ovoj oblasti povezani sa RS-om, ali da je Srbija u ovoj oblasti veoma zainteresirana i za saradnju s Federacijom BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik podržao je stav Srbije kada je u pitanju status Kosova i Metohije, rekavši da se zvanični stav Srbije o ovom pitanju može smatrati i zvaničnim stavom RS-a.

Običnim špekulacijama ocijenio je navode o eventualnom priznanju Kosova od BiH, naglašavaući da će RS do kraja pratiti stav Srbije o ovom pitanju.

Današnju sjednicu Vijeća za saradnju ocijenio je kao još jednu potvrdu dobrih odnosa RS-a i Srbije, naglašavajući da je Srbija od 1994. godine do danas najveći investitor u BiH s milijardu i 700 miliona KM, što čini 22 posto ukupnih stranih ulaganja u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o završetku izgradnje mostova u Fakovićima i na Rači, kao i subvencijama za traktore iz Srbije i drugim pitnjima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ponovio je da će Srbija u i narednom periodu snažno ulagati u infrastrukturu, naročito u puteve, te da će izgranja puta Požega - Užice - Višegrad omogućiti BiH da se poveže na mrežu autoputeva Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: