Boris Tadić
0

"Srbija nikad neće odustati od očuvanja integriteta BiH"

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da demokratska Srbija, koja želi da postane članica EU, nikada neće odustati od politike očuvanja integriteta BiH, koja podrazumijeva i odbranu srpskog nacionalnog identiteta i nacionalne politike, ali i uvažavanje prava svih ostalih identiteta i postojanja drugog i drugačijeg.

Tadić je naglasio da ta politika podrazumijeva uvažavanja svih legitimnih nacionalnih interesa koji postoje u BiH.

"Uveren sam da jedino takva politika može da nas sve zajedno odvede budućem članstvu u EU pod čijim krovom ćemo ponovo živeti kao dobri susedi  i dobri prijtelji", rekao je Tadić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Čestitajući svim građanima Republike Srpske Krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana i 18. godina postojanja, Tadić je naglasio da i na ovaj način želi poslati poruku mira cijelom regionu.  

"Smatram da nakon sukoba iz 90-tih godina naši narodi treba da se pomire i da se ta ruka pomirenja kao simbol zajedničke budućnosti uspostavi kao zajednička vrednost", rekao je Tadić. 

On je naglasio da sve narode u regionu čekaju velika iskušenja i da upravo zbog toga moraju poštovati jedni druge i mora biti vođenja politika koja podrazumijeva uvažavanje različitih identiteta i različitih interesa. 

"Ako su 90-te godine bile godine poništavanja različitih identiteta i različitih nacionalnih interesa mislim da na početku sledeće decenije 21. veka moramo da izgradimo jedan sasvim drugačiji standard politike koji iznad svega uvažava legitimnost različitih nacionalnih interesa", poručio je Tadić.