Konferencija u Beogradu
0

Tadić za rezoluciju o Srebrenici i svim ostalim zločinima

SRNA
Ambasadorska konferencija u Beogradu (Foto: SRNA)
Ambasadorska konferencija u Beogradu (Foto: SRNA)
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija ima svoje obaveze kada je riječ o BiH, navodeći da govori o odluci međunarodnih pravnih institucija i o jednom dokumentu koji srpski parlament treba da usvoji u budućnosti, a to je rezolucija o Srebrenici, kao i drugim zločinima.

Tadić je istakao da se pri tome ne zanemaruje, nego naglašava i obaveza Srbije da usvoji i rezoluciju o svim ostalim zločinima koji su se desili tokom ratova 90-ih godina, navodeći da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

   Obraćajući se na Ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, Tadić je rekao da je Srbija imala veliki napredak u odnosima sa BiH, odnosno razvoj zvaničnih posjeta, substancijalnu saradnju u domenu ekonomije i kulture, a "otvaraju se i perspektive saradnje u oblasti energetike, privrede i investicija".

   On je rekao da će kao predsjednik Srbije biti pokrovitelj sajma u  Mostaru tokom ove godine.

   "Uvijek posjećujemo oba entiteta  i predstavnike sva tri naroda kada vršimo naše spoljnopolitičke aktivnosti u BiH. Te naše aktivnosti u regionalnim državama imaju posebnu dimenziju, zato što su to zemlje sa kojima smo zajedno živjeli nekoliko decenija i zbog kulturne povezanosti i istovjetnosti jezika“, rekao je Tadić.

   On je naveo da srpska spoljna poltika mora dati svoj doprinos prevazilaženju problema 90-ih sa BiH, koje karakterišu ratovi, stradanja na svim stranama, političke greške.

   Tadić je rekao da je Dejtonski sporazum parametar, na osnovu kojeg Srbija gradi spoljnopolitičke odnose sa BiH te dodao da je Srbija posebno povezana sa BiH.
   On je naveo da Srbija vodi brigu o svojim sunarodnicima u zemljama regiona i njihovom identitetu, dodajući da ne želi da oni budu nacionalne manjine, nego konstitutivni i autohtoni narod u zemljama u kojima žive.