Aerodrom Trebinje
526

Srbija na korak da postane vlasnik više od 13 kvadratnih kilometara zemljišta BiH

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošla su tri mjeseca od kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao Trebinje jednim od najljepših srpskih gradova uz najavu da će Srbija tu graditi aerodrom. Bošnjačke i probosanske partije hitro su poletjele osuditi prvi dio njegove izjave, onaj da je Trebinje srpski grad, ali priča o aerodromu je ostala ispod radara.

No, da Srbija posredstvom bh. entiteta Republika Srpska ima ozbiljne namjere jasno je jer se već rade premjeri zemljišta tri naselja te priprema tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti aviosaobraćaja.

To potvrđuje i izjava pravobranitelja Republike Srpska Milimira Govedarice koji je nedavno izjavio da "političko Sarajevo problematizuje pitanja izgradnje aerodroma u Trebinju", ali da je taj pokušak, po njegovom mišljenju, osuđen na propast.

"Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti RS, odnosno entiteta, što je jasno navedeno i u mišljenju Venecijanske komisije, kao i čitavom nizu drugih sudskih odluka pa čak i nekim prijašnjim odlukama Ustavnog suda BiH. Vlada Republike Srpske je predložila, a Narodna skupština usvojila poseban zakon o eksproprijaciji nepokretnosti potrebnih za izgradnju aerodroma u Trebinju, čime su ispunjeni svi zakonski uslovi za efikasnu realizaciju ovog strateškog projekta", kazao je Govedarica.

On je dodao da će Pravobranilaštvo Republike Srpske i dalje postupati u skladu sa ustavnim odredbama, koje imaju prednost u odnosu na druge odluke koje nisu u saglasnosti sa Ustavom. Govedarica je odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem nazvao tehnički neprimjenjivom i kao takvu - nesporovodivu.

Muharem Cero (Foto: Klix.ba)
Muharem Cero (Foto: Klix.ba)

Da iza svega postoji pozadina neustavnih i nezakonitih poteza na štetu države BiH kategoričan je ekspert za državnu imovinu Muharem Cero koji u razgovoru za Klix.ba kaže da je izjava entitetskog pravobranitelja ogolila dilemu o načinu realizacije projekta izgradnje trebinjskog aerodroma.

"Pravobranitelj RS-a priznaje iz sadržine svoje izjave da se u 13,2 miliona kvadratnih metar (oko 13 kvadratnih kilometara) projektovanog aerodroma nalazi gotovo isključivo državno zemljište kategorisano kao poljoprivredno i šumsko te tvrdi da ne postoje zakonske ili bilo koje ustavne zapreke da se ovaj projekat izvodi na način da bi se investitoru tj. Srbiji, aerodrom dao u trajno vlasništvo i isključivo upravljanje", izjavio je.

Cero kaže da se, unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH u više svojih odluka utvrdio da se radi o imovini iz kontinuiteta BiH, državnosti BiH, i da se ista imovina nalazi od 2005. pod zabranom raspolaganja do stvorene obaveze donošenja zakona o upravljanju i raspolaganju državne imovine, Republika Srpska nastavlja neometano i dinamizirano izvođenje cijelog projekta jednostrano, unilateralno, ustavno nedopustivo i pravnim nasiljem izvedeno prenošenje zemljišta čiji je vlasnik država BiH i razvlaščivanjem države i dodjeljivanje zemljišta prvo na entitet RS, a potom na Republiku Srbiju.

"Pravobranilac na ovaj način, a vjerovatno po nalogu Vlade RS-a čiji je organ Republičko pravobranilaštvo, još jednom potvrđuje da presude Ustavnog suda BiH, a posebno o poljoprivrednom zemljištu neće biti provedene i da kako on kaže one nemaju učinaka jer je navodno Ustav RS-a iznad ustava BiH što je flagrantno kršenje normativne hijerarhije utvrđene Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma", objašnjava ekspert za pitanje državne imovine.

Uprkos svemu ovome pripremni radovi trebinjskog aerodroma polako se odvijaju.

"Imovinsko-pravni osnovi se okončavaju na nezakonit način, a za sada nemamo reakcije niti institucija BiH, niti Vijeća ministara, niti državnog ministra pravde niti najpozvanije institucije državnog pravobranilaštva. Jasno je da RS i Srbija nastoje da cijeli projekat neometano dovedu do kraja, a za što izgleda imaju garanciju šutnje domaćih državnih institucija i nadležnih organa", govori Cero.

Lokacija planiranog aerodroma (Foto: Klix.ba)
Lokacija planiranog aerodroma (Foto: Klix.ba)

Naš sagovornik ističe da više od svega zabrinjava nedostatak reakcije čuvara i tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma - OHR-a koji ima ustavne nadležnosti da cijeli projekat zaustavi i utvrdi da je neustavan, a visoki predstavnik poslije dugo vremena iskoristi Bonske ovlasti.

"Zabrinjavajuća je i šutnja državnog tužuilaštva koje ne pokreće nikakve istražne radnje, mada je jasno da se u provođenju cijelog projekta stiču obilježja teških krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti", kazao je.

Za kraj razgovora ističe da je u ovom slučaju pravobranilac RS-a Milimir Govedarica nije ništa nego megafon Milorada Dodika i njegove klike.

"Iz svega se može pročitati, a što do sada biješe naivno vjerovanje i stalno srbijansko potvrđivanje iz usta predsjednika Aleksandra Vučića da je za njega i Srbiju, suverentitet i teritorijalni integritet BiH neupitna kategorija i da ga priznaju i nemaju bilo kakve namjere ugrožavati ga. Ovim činom je po prvi put na jedan nedvojben način dokazano da su to samo demagoške politikantske fraze za naivne bh. institucije, ali i briselske moćnike", poručio je Cero. Za kraj je istakao da ovo može predstavljati i dobar predtekst za obećavajući Mali Šengen.