Susret Silajdžića i Ganića
0

FOTO / "Srbija mora platiti za sve što nam je uništila"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas u posjetu bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića. Razgovarali su o proteklih pet mjeseci u toku kojih je vođen postupak za izručenje Ganića Republici Srbiji.
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ganić je Silajdžiću dao tri kopije dokumenta koji je Srbija koristila u procesu, a koji preciziraju karakter sukoba u Bosni i Hercegovini.

"Riječ je o dokumentu kojim Srbija potvrđuje da je na ovim prostorima vođen međunarodni oružani sukob. S jedne strane bila je vojska Srbije, a s druge oružane snage BiH", kazao je Ganić.

Dodao je da je smatrao da ovaj dokument treba predati prvom čovjeku države, a preostale dvije kopije su, istakao je Ganić, za druga dva člana Predsjedništva BiH.

"Ovaj proces je za mene kao čovjeka bio izuzetno težak. Svako je iz BiH uradio onoliko koliko je mogao ili nije mogao. Kockice će se poslagati. Mi smo složena država", kazao je.

Ganić je istakao da u budućnosti očekuje otvaranje novog poglavlja u suradnji sa Srbijom, ali kada je u prošlost u pitanju potrebno je sve raščistiti na međunarodnim sudovima.

"Ova zemlja je bila napadnuta, fabrike su nam uništene i odnijete, stradao je veliki broj civila, i Srbija se mora osjećati odgovornom da plati za to", pojasnio je.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ponovio je da je čitav proces bio protiv Bosne i Hercegovine iz onog vremena, Bosne i Hercegovine koja se branila.

Predsjedavajući Silajdžić istakao je da je država učinila koliko je mogla.

"Sve što smo uradili, uradili smo u interesu i zaštiti Bosne i Hercegovine i njenih građana, i nastavit ćemo to i dalje raditi", kazao je Silajdžić.

U nastavku obraćanja medijima Ganić je rekao da su sudski i osobni troškovi ogromni, ali da danas nije razgovarao sa Silajdžićem o tome.

Ganić je zamolio Silajdžića da prenese zahvalu Saneli Jenkins, koja je položila kauciju kada je to bilo neophodno, te uputio i zahvalnost svim građanima koji su ga podržavali proteklih pet mjeseci i novinarima koji su o ovom slučaju korektno izvještavali.