Ejup Ganić
0

"Srbija manipuliše britanskim pravnim sistemom"

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u Londonu, gdje je danas počela glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, da su engleskom sudu dostavljeni svi spisi i dokumentacija koja je bila zatražena.

"Ponudili smo im isključivo pravnu argumentaciju na osnovu koje smatramo da postoji određena sumnja da je Ganić izvršilac krivičnog djela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kako smo naveli u zahtevu za ekstradiciju", rekao je Vukčević povodom nastavka glavne rasprave o ekstradiciji Ejupa Ganića, pred britanskim vijećem Suda za ekstradicije. Dodao je kako očekuje da će on biti izručen Srbiji.

Ejup Ganić ponovio je na početku pretresa stav da Srbija manipuliše britanskim pravnim sistemom kako bi postigla da on bude izručen Beogradu. On je rekao novinarima okupljenim ispred londonskog suda da vlasti u Srbiji nisu u stanju da mu sude pošteno za djelo za koje ga terete, prenio je BBC.

Ganić je ponovio da su optužbe koje su protiv njega podigle vlasti u Beogradu politički motivisane da bi se umanjila odgovornost Srbije za rat u BiH između 1992. i 1995. godine.

Na ročištu koje bi trebalo da traje do 14. jula raspravljat će se o zahtjevu za Ganićevo izručenje kako bi se u Srbiji okončao postupak protiv njega koji je u fazi istrage.

Kako je rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, danas se Tužilaštvo predstavilo Sudu, a od sutra će biti saslušavani svjedoci. Obje strane imaju više svjedoka, a Srbiju predstavlja zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić koji vodi proces.

Nakon odluke londonskog suda o zahtjevu Srbije za izručenje Ganića, predmet će biti proslijeđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je Parlament. Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila.

On je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru.