Saznaje Klix.ba
40

Srbija izmijenila odluku: Državljani BiH iz RS-a mogu ući bez PCR testa uz obaveznu izolaciju

D. Be.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska, od danas mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju. Ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici, saznaje Klix.ba.
Ovu informaciju za naš portal je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman.

"Uprava Granične policije Republike Srbije danas je telefonskim putem obavijestila GP BiH da je došlo do izmjene odluke Vlade Srbije prilikom ulaska stranih državljana u tu državu", izjavio je.

Pri ulasku u Srbiju državljani BiH s prostora entiteta RS moraju navesti i tačnu adresu u Srbiji gdje će boraviti tokom desetodnevne izolacije. Naravno, oni koji ne žele u izolaciju ipak će trebati negativan PCR test.

Pitanje koje se postavlja jeste kako će srbijanski graničar znati ko je iz entiteta FBiH, RS ili iz Brčko distrikta. No, tzv. entitetska pripadnost se može utvrditi na osnovu lokacije Ministarstva unutrašnjih poslova koje je izdalo ličnu kartu.

Ovakva izmjena odluke Vlade Srbije, koja stupa na snagu danas, se može nazvati i diskriminatorskom s obzirom na to da se primjenjuje za samo jedan dio države BiH.

Podsjetimo,da je nova mjera prema kojoj je za ulazak u Srbiju stranim državljanima neophodan negativan PCR test na koronavirus stupila na snagu danas, 21. decembra.

Ranije je pojašnjeno da se državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, a koji ne posjeduju negativan PCR test koji je izdala referentna laboratorija u zemlji iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata, pri ulasku u Srbiju određuje mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana i upozoravaju se na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata od sata prelaska državne granice.

Također istaktnuo je kako se uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje na državljane susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu posjedovati dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta. Uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se na državljane susjednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.