|

Srbija i RS najavljuju deklaraciju za opstanak nacije i srpskog naroda

Srbija i RS najavljuju deklaraciju za opstanak nacije i srpskog naroda
2
Klix.ba
4.8.2017. u 21:20
226
komentara
2

dijeljenja
Srbija i RS najavljuju deklaraciju za opstanak nacije i srpskog naroda
Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba iz regije razgovarao o donošenju zajedničke deklaracije Srbije i bh. entiteta Republika Srpska o djelovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.
"Radit ćemo vrijedno na tome više od tri mjeseca i negdje oko 25, 26. novembra ćemo izaći sa time kao jednom vrstom deklaracije i našeg nacionalnog programa", rekao je Selaković za RTS.

On je kazao da je važna tema sastanka bio i "mnogo veći doprinos Srbije i njenih institucija, Vlade i ministarstava na poboljšanju izučavanja srpskog jezika i kulture među Srbima u okruženju i Srbima u drugom dijelu naše dijaspore", prenosi Beta.

"To je stožer očuvanja srpske nacionalne svijesti i nacionalnog bića", rekao je Selaković.

Selaković je dodao da već treću godinu zaredom Srbija i RS zajedno obilježavaju protjerivanje Srba u hrvatskoj vojnoj-policijskoj akciji "Oluja" i da je zbog toga danas "jača srpska riječ koja govori šta se desilo avgusta 1995. godine i koja kazuje da Srbija nikome neće dozvoliti da slavi plač srpske djece".

"Ove godine u Kninu na njihovoj zvaničnoj proslavi se neće pojaviti nijedan strani ambasador i oni neće da dolaze na slavlje nad srpskom propašću i ubistvima srpske djece", kazao je Selaković.

"Prije nepunih 100 godina, nešto više od 80, za potrebe dvora i kneza Pavla urađena je analiza koja kaže [da] 'na današnjim (1936. godine) prostorima Hrvatske živi više od 1,3 miliona Srba', a po popisima iz 2011. taj broj je pao na 186.680. Srbi čine 4,36 posto ukupnog stanovništva, a svega nešto manje od 53.000 ima pravo, smjelosti i hrabrosti da kaže da govori srpskim jezikom“, rekao je Selaković.
Prijavi grešku


Komentari (226)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...