|

Srbija, BiH i Crna Gora osnovale zajednički Centar za policijsku saradnju

Srbija, BiH i Crna Gora osnovale zajednički Centar za policijsku saradnju
7
A
Anadolija
20.12.2013. u 12:14
9
komentara
7

dijeljenja
Srbija, BiH i Crna Gora osnovale zajednički Centar za policijsku saradnju Foto: Anadolija
Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Raško Konjević, Ivica Dačić i Fahrudin Radončić potpisali su Protokol o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog Centra za policijsku saradnju i dogovorili da sjedište tog tijela za tri države bude u Trebinju u Bosni i Hecegovini.
Sagovornici su se na sastanku u Budvi složili da će navedena lokacija najviše doprinijeti operativnosti dobre saradnje ovog centra.

Protokolom je također dogovorena razmjena podataka između tri države iz oblasti sigurnosti i pravosuđa, a biće i smanjena stopa međunarodnog kriminala i ilegalnih migracija.

Tokom drugog dana Ministarskog foruma EU - Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, ministri su razgovarali i o zajedničkoj borbi protiv korupcije, reformama pravosuđa i izazovima u toj oblasti, pravosudnoj saradnji u krivičnim i građanskim stvarima te integraciji i pravima Roma.

Ministar sigurnosti Bosne i Hecegovine Fahrudin Radončić, kazao je da je najveći izazov BIH u narednom periodu kada je u pitanju oblast sigurnosti i unutrašnjih poslova smanjenje lažnih azilanata.

Sa njim se saglasio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je kazao da su države Zapadnog Balkana u velikom problemu, jer od 9.januara stupa na snagu mehanizam suspenzije vizne liberalizacije. 

Ministar Radončić je na kraju Crnoj Gori čestitao otvaranje pregovora sa  EU i dodao da je to uspjeh cijele regije.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...