BiH
0

Ministri policije u BiH: Sigurnosna situacija zadovoljavajuća

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini ista je kao i u svim ostalim postkonfliktnim zemljama ovog dijela Evrope, ni bolja ni gora, ocijenio je danas ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

"Mislim da možemo biti zadovoljni na način da ovdje nema ni velikih terorističkih ataka niti drugih negativnih pojava koje bi u statističkom poređenju sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim zemljama, odskakale u negativnom smislu", rekao je Radončić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Saradnja između triju ministarstava, državnog ministastva sigurnosti te ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske bila je i tema današnjeg sastanka resornih ministara u Banjoj Luci.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš rekao je da su ovakvi sastanci do prije nekoliko godina bili nezamislivi.

"Ovo je svojevrsna poruka i građanima da su sigurni, ali kriminalcima da policije sarađuju i rade svoj posao", rekao je Kurteš.

I ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić je također potvrdio da je saradnja s kolegama iz Ministarstva sigurnosti BiH i Federalnog MUP-a na visokom nivou, komunikacije, razumijevanja i tolerancije i da će u tom svjetlu biti nastavljena.

"Definisali smo određene probleme koje imaju sigurnosne službe u BiH i nastojat ćemo da pronađemo najbolja rješenja da bismo sektor sigurnosti svih građana u BiH podigli na maksimalno visok nivo", rekao je Jovičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci precizirajući da se saradnja bazira na rješavanju slučajeva organiziranog kriminala, nelegalne trgovine te polju borbe protiv terorizma.

"Postoji dosta prostora da, kroz našu dosadašnju dobru saradnju, podignemo nivo razmjene informacija i da zaštitimo sve građane BiH i međunarodne institucije koje egzistiraju na našem prostoru", rekao je Jovičić.

Jovičić, Radončić i Kurteš razgovaraju danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom i otpravnikom poslova američke ambasade u BiH Nicholasom Hillom.

Ovaj sastanak je nastavak saradnje na području unutrašnjih poslova u vezi s evropskim integracijama, najavljeno je iz MUPRS-a.