BiH
0

Saradnja policijskih agencija BiH i zemalja regije veoma dobra

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocijenio je da je saradnja između policijskih agencija u BiH i okruženja veoma dobra i da u tom pravcu treba i nastaviti.

Vasić je danas u Laktašima, nakon sastanka direktora policija RS, Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske, novinarima rekao da je centralna tema današnjeg skupa bila borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

On je istakao da je ovo jedan u nizu sastanaka kojima se nastoji ostvariti još bolja saradnja u radu policijskih agencija u regionu, da bi se na adekvatan način suprotstavili savremenim oblicima organizovanog kriminala.

"Možemo biti zadovoljni saradnjom proteklih nekoliko godina. Ovo je prilika da razmijenimo iskustva, upoznamo se o novitetima i razmatramo kako te novine iz jedne agencije prenijeti u drugu", naveo je Vasić.

On je istakao da je najznačajnije obezbijediti uslove i sredstva da se ljudi na operativnom nivou povremeno sastaju, razmijene podatke i prepoznaju operacije i događaje koji su povezani između zemalja, kako bi se istovremeno otvorile istrage i omogućilo da se dokazi koji se obezbjeđuju u jednoj zemlji mogu ustupiti drugoj, te da su prikupljeni u skladu sa zakonima susjedne zemlje.

Vasić smatra da bez saradnje u regiji ne bi bilo ni rezultata.

Direktor policije Hrvatske Vlado Dominić rekao je da je Hrvatskoj veoma bitna i borba protiv ilegelne migracije stanovništva, s obzirom da je država nedavno postala članica EU.

On je dodao Policija Hrvatske dosta radi na "sofisticiranom kriminalitetu". "Učimo jedni od drugih, nije bitno što smo mi ušli u EU, sva pomoć zemalja u regionu doprinijeće da Evropa bude stabilnija i da riješi kriminal, jer kriminalci ne poznaju granice", istakao je Dominić.

On je napomenuo da su u posljednjih nekoliko godina napravljene kontaktne tačke, gdje policajci iz regiona razmjenjuju informacije.

Dominić je rekao da su hrvatski policajci danas imali operativnu akciju sa kolegama iz BiH u vezi sa krujumčarenjem cigareta.

Direktor Policije Crne Gore Slavko Stojanović rekao je da je današnji skup potvrda prednosti kvalitetne, prijateljske, profesionalne i partnerske saradnje policija u regionu.

"Razmijenili smo operativne informacije, utvrdili nove modalitete saradnje radi presijecanja svih oblika organizovanog, teškog i prekograničnog kriminaliteta", dodao je Stojanović.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da se stalno mijenjaju kritične tačke kriminala, a da se policajci trude da to spriječe.

Ističući značaj povezanosti policija u regionu, Dumančić je napomenuo da se zbog toga "u posljednje vrijeme i ne govori o balkanskoj ruti preko BiH, jer je faktički nema".

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac je podsjetio je da je prije tri mjeseca zaplijenjena ogromna količina heroina u Bugarskoj, koji je bio namijenjen tržištu BiH, te dodao da policije raspolažu informacijama i modalitetima organizovanih ruta, te da će uskoro biti poznati rezultati istrage.

U današnjem sastanku u Laktašima učestvovali su i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, te direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović. Direktor Policije Srbije Milorad Veljović i njegov tim nisu prisustvovali sastanku zbog smrtnog slučaja.

Skup je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a ovom prilikom su i načelnici krim policija razmijenili iskustva.