Skupština BPK
2.3k

Srbi u Goraždu podržali Deklaraciju o negiranju genocida, većina koju predvodi SDA bila suzdržana

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici u Skupštini BPK Goražde koji čine većinu kantonalnom parlamentu danas nisu podržali prijedlog zastupnice Edite Velić da se na dnevni red uvrsti prijedlog Deklaracije povodom usvajanja odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

"Smatram da kao jedna od sigurnih zona UN-a, proglašena Rezolucijom 824 Vijeća sigurnsoti UN-a, u kojoj je poginulo, na razne načine ubijeno, tijelesno i mentalno ranjeno i u raznim okolnostima umrlo više hiljada ljudi među kojima i stotine djece, kao sredina koja je bila u opsadi 1.336 dana, trebamo podržati ovu veoma bitnu odluku", stoji u obrazloženju prijedloga zastupnice Edite Velić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za ovaj prijeldog glasali su poslanici opozicije, uključujući i Daliborku Milović i Velimira Tanovića iz Liberalne stranke, dok je 16 poslanika koalicije koju predvodi SDA bilo suzdržano.

Među njima su i predsjednik Kluba Bošnjaka iz A-SDA, zastupnik SBB-a, zastupnici NBL-a, Stranke za BiH i Goraždanske priče. Suzdržana je bila i predsjedavajuća Skupštine iz DF-a.

Inače sjednica Skupštine traje već nekoliko sati uz brojne pauze i rasprave, a još uvijek nije usvojen dnevni red.

Na sjednici bi trebala biit imenovala nova ministrica obrazovanja iz DF-a Biljana Begović.