Goražde
0

Srbi protestvovali protiv deponije

FENA
Goražde
Goražde
U goraždanskom naselju Glamoč danas se okupio jedan broj povratnika srpske nacionalnosti protestirajući protiv izgradnje regionalne sanitarne deponije u naselju Trešnjica.

Na ovaj način oni su izrazili nezadovoljstvo na nedavnu odluku Općinskog vijeća Goražde da prihvati ponudu jednog broja stanovnika srpske nacionalnosti sa Trešnjice o otkupu zemljišta za izgradnju regionalne sanitarne deponije smeća.

Učesnici današnjih protesta su se ogradili od komšija koji žele prodati zemlju, ali i od poslanika srpske nacionalnosti i SGV-a, optužujući Općinu Goražde za opstrukciju povratka i obnove.

"Ima ljudi koji svake godine predaju dokumente za obnovu svoje imovine. Tu je i gospodin Furtula čija je imovina 100 metara od planirane lokacije. Čovjek svake godine podnosi zahtjev, jer nije riješio svoje stambeno pitanje ni u RS-u, ali sada ako je i obnove, kako će se vratiti pored same deponije", kazala je Jelena Gavrilović.

Boris Gavrilović pozvao je institucije Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) da onima koji žele da se vrate najprije obnove kuće, a tek onda razgovaraju o projektima od općeg interesa.

U Općini Goražde smatraju da se u cijeli slučaj uplela politika te da se bez potrebe tendenciozno prilazi gradnji deponije u Trešnjici, obzirom da još uvijek nije urađena ni ekološka studija, te naglašavaju da je tek utvrđeno da je lokacija u Trešnjici najpovoljnija od predložene tri na području ove regije.

"Zaista smo uvrijeđeni optužbama da grad, koji je prvi u BiH proglašen otvorenim i koji je prvi započeo proces vraćanja imovine, opstruira povratak. Neka kaže neko da nije mogao ući u posjed svoga stana i imovine. Nije tačno da se nije htjelo davati donacije na Trešnjicu, već nije bilo zahtjeva za povratak. Svako ko je podnio zahtjev dobio je donaciju", tvrdi pomoćnik načelnika za urbanizam Općine Goražde Enver Adžem.

On je istakao da projekte ove vrste finansira Svjetska banka koja, kako je kazao, neće uložiti ni euro tamo gdje ne bude ispoštovan zakon.

Adžem je naglasio da će studija o uticaju na okoliš dati odgovore na pitanja vezana za eventualno ugrožavanje životne sredine, a da će sve primjedbe građana biti razmatrane u sklopu javne rasprave.

Projekt izgradnje regionalne sanitarne deponije iniciran je prije deset godina, a studijom je od tri ponuđene lokacije za najpovoljniju odabrana Trešnjica. Njenu izgradnju na tom lokalitetu podržala je i Općina Foča (RS) ali će, po riječima zamjenice načelnika Olivere Elez, o stavovima mještana Glamoča odbornici raspravljati na narednoj sjednici.

Okupljeni građani srpske nacionalnosti danas su poručili da će se boriti protiv gradnje deponije u Trešnjici svim pravnim sredstvima i da neće ni po koju cijenu dozvoliti da im se ugrozi zdrava ekološka sredina, iako mnogi od njih i ne žive na ovom području. Izgradnja deponije u Goraždu danas je predstavljena kao sredstavo etničkog čišćenja Goražda i projekat uperen protiv srpskog naroda.

Nekima od građana srpske nacionalnosti čak smetaju i parole lokalnih ekoloških udruženja ispisane po gradu u kojima stoji „Jasan cilj, čisto Goražde“, te iza ovakvih poruka vide vlastitu nacionalnu ugroženost.

Predsjednik Kluba srpskih poslanika u Vijeću naroda RS-a I koordinator povratka Srba u Federaciju Staša Košarac na današnjem skupu počeo je govoriti i o stradanjima Srba u Goraždu tokom rata, no delegacija Općine Goražde tom prilikom je napustila skup u Glamoču.