Burna sjednica
0

Vijećnici Goražda dali saglasnost za privremenu deponiju

FENA
Goražde
Goražde
Općinsko vijeće Goražde je danas, na drugoj po redu vanrednoj sjednici posvećenoj odlaganju otpada, nakon petosatne rasprave usvojilo Odluku o određivanju lokacije za privremeno odlaganje komunalnog otpada na lokalitetu Šišeta, ali tek nakon dobijanja neophodnih saglasnosti za korištenje ove lokacije.

Odluku je nakon žučnih rasprava podržalo 13 vijećnika, devet je glasalo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Protiv ovakve odluke, osim predstavnika MZ Goražde 1, na čijem se području nalaze Šišeta, bili su i vijećnici SDA koji su za narednu sjednicu najavili i zahtjev za opoziv načelnika općine Muhameda Ramovića (SBiH).

“Isključiva odgovornost zbog nerealizacije odluka Općinskog vijeća, kako za regionalnu tako i za privremenu sanitarnu deponiju, snosi aktuelni načelnik Muhamed Ramović. Nerad načelnika i njegovih službi neopravdano se pokušava prebaciti na OV", kazao je Avdo Mirvić iz SDA, ističući kako je OV u periodu od 2008. do 2010. godine usvojilo nekoliko odluka vezanih za formiranje sanitarne deponije, lokalne i regionalne, naglasivši da građani ne prihvataju formiranje deponije na 300 metara od centra grada.

Sjednica je protekla u prebacivanju odgovornosti te međusobnim optužbama, a čak je bilo i vijećnika koji su, poput Rasima Mujagića iz Narodne stranke Radom za boljitak, odšutjeli svojih 30 sekundi za govornicom.

Vijećnica SNSD-a u OV Goražde Vesna Marić predložila je da se, ukoliko se ne riješi problem sa upostavljanjem deponije, raspišu vanredni lokalni izbore za novi saziv vijeća.