Plaća im se i bježanje sa sjednice
290

Sramotno visoke plaće parlamentaraca za sramotno malo rada

Piše: Edita Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine BiH jučer su imali posebnu zajedničku sjednicu, na kojoj su im članovi Vijeća ministara odgovarali na brojna pitanja. Međutim, nakon nekog vremena već poslovično neefikasni i nezainteresirani za posao, koji im je debelo plaćen, jedan po jedan su počeli napuštati sjednicu, da bi ona na kraju bila prekinuta zbog nedostatka kvoruma u oba doma.

Čelnici domova su prvo davali pauze u kojima je očito trebalo "nahvatati" zastupnike i delegate te ih vratiti u salu, ali nakon bezuspješnih pokušaja, sjednica je jednostavno prekinuta.

Prosječna plaća u našoj zemlji iznosi nešto više od 800 KM, a prosječan radnik u našoj zemlji ne smije ni pomisliti da izađe s posla prije kraja radnog vremena, jer mu slijedi otkaz. Neobavljene zadatke će skupo platiti i najvjerovatnije će se ponovo naći u redu ispred vrata pred kojima je najveća gužva - vrata biroa. S druge strane, ispodprosječni parlamentarac, onaj koji nema inicijativa, ne predlaže zakone, ne javlja se za riječ, glumi fikus u parlamentarnim klupama i diže ruku samo kad treba glasati, sjednicu može napustiti kad mu je volja i neće snositi nikakve sankcije. Takvih je, nažalost, veliki broj.

Na jučerašnju sjednicu nakon silnih pauza se vratilo tek desetak parlamentaraca, ostali smatraju da ne trebaju opravdati vrtoglavih blizu 5.000 maraka, koliko mjesečno dobiju. Plaće zastupnika i delegata su u nekim slučajevima čak i do 7.000 KM. Naknade za smještaj parlamentaraca su za nekih tristotinjak maraka manje od prosječne plaće u BiH, tu su još naknade za odvojeni život i za posjetu porodici. Ne treba izostaviti i to da članovima kolegija domova država plaća račune za mobilni telefon, a mjesečno imaju pravo na trošak veći od prosječne bh. plaće.

Nije ovo jedina sjednica koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, dešavalo se to i ranije.

Prema posljednjem izvještaju Centara civilnih inicijativa BiH, u kojem je ocijenjen rad Parlamentarne skupštine BiH, navodi se da u prvih devet mjeseci prošle godine primanja parlamentaraca nikako nisu u skladu sa obavljenim poslom. Zastupnici su u tom periodu mjesečno radili nešto više od deset sati, a delegati 2,3 sata mjesečno. Koliko je apsurdna visina njihovih primanja u usporedbi sa onim koliko rade dovoljno govore ove informacije. Broj usvojenih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH je također poražavajući.

U slučajevima, primjera radi, kada zastupnici i delegati najave izostanak sa sjednice, navodeći da je on opravdan, nije jasno definisano šta se smatra opravdanim izostankom i ko ocjenjuje je li on opravdan ili ne. Pogotovo treba imati u vidu da se mjesečno održavaju dvije do tri plenarne sjednice i malo je vjerovatno da baš u tim danima zastupnici i delegati imaju opravdan razlog da ne dođu.

Izvještaj CCI-a pokazuje i to da pola zastupnika u ovom periodu nije imalo nijednu inicijativu. Najviše inicijativa, njih 13, peimjera radi, imao je Zijad Jagodić, Dušanka Majkić ih je imala pet, Beriz Belkić tri, kao i Mato Franičević. Tokom 17 održanih sjednica u prvih devet mjeseci prošle godine dva zastupnika nisu postavila nijedno zastupničko pitanje, a to su Mladen Bosić i Saša Bursać. Po broju zastupničkih pitanja prednjače Zijad Jagodić, Nermin Purić, Denis Bećirović, Dušanka Majkić, Šefik Džaferović i Beriz Belkić. Kada je u pitanju učešće u diskusijama i tu su najaktivniji Šefik Džaferović, Beriz Belkić i Dušanka Majkić. U slučaju Doma naroda u diskusijama su najaktivniji Mladen Ivanić, Nermina Kapetanović, Borjana Krišto, Staša Košarac i Krstan Simić. Stjepan Krešić i Krunoslav Vrdoljak su najmanje učestvovali u diskusijama. U prvih devet mjeseci prošle godine 13 delegata od njih 15 nije pokrenulo nijednu inicijativu. Mehmed Bradarić je imao tri, a Nermina Kapetanović jednu.

Ovo su samo neki od parametara rada zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Napomenimo i to da su nas oni koji sjede u Zastupničkom domu i Domu naroda, prema podacima Službe za finansije Parlamentarne skupštine BiH, u tih devet mjeseci koštali 2.482.047,70 KM. Nije na odmet napomenuti i to da zastupnici i delegati u slučaju da ne budu ponovo izabrani i da ne nađu posao nakon isteka mandata, imaju pravo na istu plaću još godinu dana. Naši bivši državni zastupnici su tako i najskuplji, ako ih uporedimo sa hrvatskim i srbijanskim. Nakon isteka mandata hrvatski primaju punu plaću šest mjeseci, a šest mjeseci pola, dok srbijanski bivši zastupnici samo šest mjeseci primaju punu plaću. Zastupnici ovih susjednih država, naročito Hrvatske, su usvojili zakone koji toj zemlji omogućavaju ulazak u EU, dok su oni u Srbiji već godinama ispred nas.