{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi

7.3.2015. u 12:42
8
6
Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi
8
Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi
Foto: Klix.ba
I osam mjeseci nakon što su gradske vlasti deložirale Humanitarno udruženje "Duga" iz prostorija u centru Banje Luke, žene ovog udruženja i dalje nemaju gdje da rade, a sav izbačeni inventar nalazi se u podrumu obližnjeg napuštenog vrtića.
Predsjednica "Duge" Galina Marjanović kaže da je nevjerovatno da mediji šute mjesecima o ovom činu i da članovi "Duge" ne mogu da se pojave gotovo ni u jednim medijima.

"Duga postoji od 1994. godine. Samo u prošloj godini smo imali 12.800 besplatnih radnih sati. Besplatnih, ne volonterskih. Te sate je radilo 130 žena. članica i saradnica Duge. Pomogli smo mnogima. Deložacija nas je snašla netom nakon majskim poplava, u trenutku kada je humanitarna pomoć bila najpotrebnija. Grad Banja Luka nam je ove prostorije dao u trajno korištenje 2000. godine, a Osnovni sud je godinu dana ranije donio odluku o deložaciji. Kako je to moguće", pita Marjanović.

Odbornik Narodnog demokratskog pokreta u skupštini Grada Mirna Savić Banjac rekla je da je ovaj problem odlična prilika da se ukaže na svu nebrigu lokalnih i državnih vlasti prema udruženjima koja su od izuzetnog nacionalnog značaja.

"Duga je do sada pomogla više od 150.000 ljudi, mahom žena. Na indirektan način je u gradski budžet slila desetine i desetine hiljada maraka, vjerovatno i više. Uprkos svim mojim nastojanjima da kao odbornik saznam šta se krije iza ove odluke, još uvijek nisam uspjela dobiti odgovor na postavljena pitanja. Još uvijek nisu dobili zamjenski prostor, a Grad odbija da bila šta po tome učini", smatra Savić Banjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: