{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi

7.3.2015. u 12:42
8
6
Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi
8
Sramotno: Banjalučka Duga pomogla 150.000 osoba, a sada nema gdje raditi
Foto: Klix.ba
I osam mjeseci nakon što su gradske vlasti deložirale Humanitarno udruženje "Duga" iz prostorija u centru Banje Luke, žene ovog udruženja i dalje nemaju gdje da rade, a sav izbačeni inventar nalazi se u podrumu obližnjeg napuštenog vrtića.
Predsjednica "Duge" Galina Marjanović kaže da je nevjerovatno da mediji šute mjesecima o ovom činu i da članovi "Duge" ne mogu da se pojave gotovo ni u jednim medijima.

"Duga postoji od 1994. godine. Samo u prošloj godini smo imali 12.800 besplatnih radnih sati. Besplatnih, ne volonterskih. Te sate je radilo 130 žena. članica i saradnica Duge. Pomogli smo mnogima. Deložacija nas je snašla netom nakon majskim poplava, u trenutku kada je humanitarna pomoć bila najpotrebnija. Grad Banja Luka nam je ove prostorije dao u trajno korištenje 2000. godine, a Osnovni sud je godinu dana ranije donio odluku o deložaciji. Kako je to moguće", pita Marjanović.

Odbornik Narodnog demokratskog pokreta u skupštini Grada Mirna Savić Banjac rekla je da je ovaj problem odlična prilika da se ukaže na svu nebrigu lokalnih i državnih vlasti prema udruženjima koja su od izuzetnog nacionalnog značaja.

"Duga je do sada pomogla više od 150.000 ljudi, mahom žena. Na indirektan način je u gradski budžet slila desetine i desetine hiljada maraka, vjerovatno i više. Uprkos svim mojim nastojanjima da kao odbornik saznam šta se krije iza ove odluke, još uvijek nisam uspjela dobiti odgovor na postavljena pitanja. Još uvijek nisu dobili zamjenski prostor, a Grad odbija da bila šta po tome učini", smatra Savić Banjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: