BiH
5

Odbornici traže, Grad ne da: Nema odgovora na neugodna pitanja

Piše: G. D.
Iako je prema poslovniku o radu Skupštine Grada Banja Luka rok za dostavljanje odgovora na odbornička pitanja 15 dana, dostavljanje odgovora kasni i po nekoliko mjeseci, a u nekim slučajevima odbornici odgovore uopšte i ne dobijaju.
Mirna Savić Banjac
Mirna Savić Banjac
Odbornik NDP-a u Skupštini Grada Mirna Savić Banjac kaže da odbornici uglavnom uzaludno postavljaju pitanja, jer odgovora – nema. U takvom poretku stvari građanima se šalje jasna poruka: odbornici teško dobijaju odgovore, tako da građani ne mogu očekivati da će na njihova pitanja uopšte biti odgovoreno.

"Krajem decembra prošle godine postavila sam pitanje na Skupštini o tome da li je komisija koju je formirao gradonačelnik Banje Luke bila u Centru za socijalni rad povodom navoda o zlostavljanju djece i nepravilnostima u radu koje smo čuli iz medija. Odgovor nisam dobila do danas“, kaže Savić Banjac.

Na istoj skupštini ona je pitala kada Odjeljenje za finansije planira da doznači sredstva za tekuće poslovanje dnevnog centra ONIX u kojem borave odrasla lica sa mentalnom zaostalošću, a koji funkcioniše u okviru Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka? Odgovor je, kaže, dobila, tek 9. februara ove godine.

"Tražila sam tada da mi dostave podatke o tome kada će Odjeljenje za finansije doznačiti sredstva za projekat 'Ritam nas spaja' za čiju realizaciju postoji validan ugovor koji je potpisao gradonačelnik. Pitala sam i zašto JU Centar za vaspitanje i obrazovanje ne otkupljuje jedan dio didaktičkog materijala za potrebe ustanove od Udruženja koje taj materijal izrađuje. Odgovore sam dobila dva mjeseca kasnije“, rekla je Savić Banjac.

Petog novembra 2013. godine Savić Banjac je tražila da joj se dostavi Deklaracije o saradnji sa Sankt Petersburgom. Iako je isti zahtjev podnijela nekoliko puta, između ostalog i na sjednici koja je održana krajem marta prošle godine, Deklaraciju je dobila pola godine nakon podnošenja zahtjeva.

"Moj prvi zahtjev postavljen je nekoliko puta, prvi put krajem 2013. godine, a zatim na još nekoliko sjednica. Odgovor nikada nisam dobila. Pitam se da li je to praksa ili moje ostale kolege dobijaju odgovore na odbornička pitanja? Ja ih u svakom slučaju ne dobijam. Biću uporna, pa ću pitanje nastaviti da postavljam sve do kraja svog mandata“, kategorična je Savić Banjac.

Na njen prijedlog da se ženama zaposlenim u Administrativnoj službi grada za osmi mart poklanjaju darovi napravljeni u Humanitarnom udruženju žena „Duga“ uslijedio je odgovor da su "parfemčići" koji se na taj dan kupuju dobili status simbola osmomartovskog darivanja i da bi se za svaki poklon kupljen pored te uobičajene prakse postavilo pitanje da li je dobro - "utrefljen".