Uzbudljiv scenarij
148

Spriječen teroristički čin i riješena talačka kriza u pokaznoj vježbi na sarajevskom aerodromu

Piše: Dž. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Pažnja, pažnja, okruženi ste policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu. Predajte se mirno", povikao je službenik SIPA-e teroristima koji su se zabarikadirali u jednoj od zgrada sarajevskog aerodroma s nekoliko talaca. Bio je to početak pokazne vojne vježbe "Brzi odgovor 2017" koja je održana jutros, a kao temu je imala slučaj talačke krize.

U vježbi je prikazan upad grupe terorista u krug aerodroma s namjerom izvođenja terorističkog čina, a zatim i ranjavanje nekoliko osoba i pripadnika EUFOR-a prilikom razmjene vatre između terorista i policijskih snaga BiH.

Nakon nekoliko poziva na predaju, specijalni policijski timovi i pripadnici EUFOR-a upali su u zgradu kako bi neutralizirali talačku krizu.

Scenarij vježbe potom je predvidio razmjenu vatre između terorista i policijskih snaga, pri čemu je ranjeno nekoliko osoba na aerodromu. Služba Hitne medicinske pomoći brzo se pojavila na mjestu događaja te su ukazali prvu pomoć ranjenima.

U oružanoj akciji u okviru jutrošnje vježbe jedan terorista je uhapšen, dok su ostali likvidirani.

Prema daljnjem scenariju, na aerodrom je stigao i helikopter koji je prevezao povrijeđene do najbliže bolnice. Sigurnosne snage BiH poduzele su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih izvještaja, zasjedanja nadležnih timova, informiranje nadležnih službi i institucija te izdavanje potrebnih uputstava.

Nakon pokazne vježbe ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zahvalio se EUFOR-u, Graničnoj policiji i SIPA-i što su pokazali, kako je kazao, da naša zemlja ima snagu i odlučnost u rješavanju pokušaja narušavanja sigurnosti na bilo kom mjestu u BiH.

Mektić je potom prepričao jutrošnju akciju na sarajevskom aerodromu.

"Jutro u 8:30 sati obaviješteni smo kako su tri naoružane osobe ušle u ovaj aerodrom i zarobile tri osobe kao taoce. Zahtijevale su da im se dostavi jedan helikopter EUFOR-a kako bi se prebacili na neku lokaciju. Sazvali smo državni krizni štab i dali odobrenja SIPA- i Graničnoj policiji da riješe ovu situaciju. S obzirom da pregovori SIPA-e nisu uspjeli, komitet za sigurnost je dao saglasnost da se izvrši nasilni upad u zgradu. Potom je došlo do oružanog obračuna s otmičarima u kojem je povrijeđena jedna osoba. Pomoć su pružile medicinske ekipe Hitne pomoći koje su zbrinule povrijeđene, a pozvan je i helikopter EUFOR- a koji je prevezao njihovog pripadnika", kazao je Mektić.

Zapovjednik EUFOR-a general major Anton Waldner pohvalio je dobru saradnju sigunosnih agencija te pripreme za vježbu.

"Ova vježba je pokazala je kako su sigurnosne agencije voljne za saradnju. Vježbe provodimo na više lokacija na kojima pored talačkih kriza vježbamo i skladištenje municije te evakuiranje civila. Impresioniran sa svim što su pripadnici sigurnosnih agencija pokazali proteklih dana", naglasio je Waldner.

U vježbi su, kako je i najavljeno, učestvovali pripadnici JGP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Sektora za sigurnost i zaštitu te Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pripadnici Spasilačko vatrogasne službe, Hitne pomoći Aerodroma Sarajevo, SIPA-e te EUFOR-a.

"Brzi odgovor 2017" je vježba za operacije podrške miru, a danas su prvi put agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbali u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.