Na stolu Vijeća ministara
43

Sprema li se smanjenje nadležnosti Suda BiH? Sjedište Apelacionog odjeljenja žele rješavati za godinu dana

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Novi tekst Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine predviđa formiranje posebne institucije Apelacionog odjeljenja Suda BiH koje će imati svoje sjedište van Sarajeva. Ipak, sjedište kao najveća tačka spoticanja Trojke i SNSD-a u javnosti, u nacrtu ponovo nije riješeno već je prolongirano.
"Sudsku vlast na nivou BiH vrše Sud BiH i Apelaciono odjeljenje Suda BIH. Sud je nadležan da sudi u prvom, a Apelaciono odjeljenje suda sudi u drugom stepenu i odlučuje o drugim pitanjima propisanim ovim zakonom", navodi se u nacrtu zakona.

Sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH privremeno će biti u Sarajevu, a Parlamentarna skupština BiH će najkasnije u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune ovog zakona kojim će se odrediti sjedište Apelacionog odjeljenja suda, koji ne može biti u istom entitetu u kome je sjedište suda.

Time se, faktički, planira slično kao što je urađeno za Zakon o VSTV-u kada stvari nisu do kraja riješene već su određena pitanja "ostavili da se riješe kasnije", što svakako može u jednom trenutku ponovo postati politički problem i pitanje je kako će biti postignut dogovor za godinu dana, ako se već mjesecima ne uspijeva pronaći kompromis.

Dakle, sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH je upravo ono zbog čega je i nastao problem. Iako su svi partneri u državnoj vlasti pristali da sjedište bude u RS-u, Trojka je pristala na Istočno Sarajevo, dok SNSD ne želi odustati od ideje da sjedište bude u Banjoj Luci.

No, novi nacrt Zakona o Sudu BiH bi mogao i smanjiti odnosno ograničiti nadležnost državnog suda. To znači da bi krivično djelo trebalo biti počinjeno na teritoriji oba entiteta ili jednog ili oba entiteta i Brčko Distrikta ili van teritorije BiH da bi se našlo u ovoj pravosudnoj instituciji.

Dakle, kao što se već govorilo, naprimjer predmet "Respiratori" nikada ne bi završio pred Sudom BiH po ovom nacrtu jer je krivično djelo počinjeno na teritoriji samo jednog entiteta odnosno FBiH.

U augustu prošle godine advokat Asim Crnalić je upozorio da bi najavljeni Zakon o sudovima BiH evidentno mogao smanjiti nadležnost Suda BiH i da ne predstavlja suštinsku reformu u pravosuđu te da se stvaraju pretpostavke za povećan politički utjecaj na pravosuđe.

"Ja tvrdim, kao pravnik, da je ovim prijedlogom smanjena nadležnost Suda BiH jer Sud BiH više neće moći preuzimati na suđenje pod zakonom utvrđenim uvjetima predmete iz nadležnosti entiteta odnosno one krivične predmete gdje se izvršenje djela dogodilo samo na području jednog entiteta", ističe Crnalić.