BiH
510

Spomenik stigao u BiH: Sutra velika svečanost povodom otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Spomenik papi Ivanu Pavlu II: Sutra će biti postavljen u Sarajevu
Radovi na spomeniku koji će biti podignut papi Ivanu Pavlu II u čast njegove mirovne misije u BIH su pri kraju. Papin kip je stigao u Bosnu i Hercegovinu, a pločnik gdje će spomenik stajati je postavljen. Spomenik će biti svečano otkriven 30. aprila na trgu ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu u 13 sati, a svečanosti će prethoditi i misa u 12 sati.

"Ovom velikom događaju prethodit će Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije u okviru kojeg će biti održana predavanja o svetom papi Ivanu Pavlu II. Očekuje se 150 svećenika koji su uglavnom biskupi iz BiH, te predstavnika Hrvatske biskupske konferencije monsinjora Želimira Puljića. Jučer je blagoslovljen kip svetog Ivana Pavla II. u crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, a ovo će biti prvi spomenik svecu Ivanu Pavlu II", rekao je za Klix.ba Franjo Topić, predsjednik HKD "Napredak".

Spomenik papi, koji je svecem proglašen jučer, bit će visok oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i bit će napravljen od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze. Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Međutim, još uvijek nisu prikupljena sva sredstva za konačni izgled spomenika. Kako nam je rekao Topić, očekuje se priliv sredstava u narednom periodu.

"Želimo da taj spomenik bude djelo svih nas jer do sada je dosta nekatolika doniralo sredstva. To je poruka čitavoj BiH. Pozivamo ljude da dođu pred Katedralu jer će to biti jedan usitinu važan društveni i kulturni događaj", rekao je Topić.

Na svečanom otkrivanju spomenika govorit će Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, nuncij Luigi Pezzuto u ime Vatikana, predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić.

Ivan Pavao II je rođen 1920. godine u Poljskoj. Svećenikom postaje 1946. godine, a biskupom 1958. godine. Jedan je od najmlađih papa novijeg doba. Ivan Pavao II čvrsto je zastupao stavove zbog kojih ga je čak i dio katolika smatrao isuviše konzervativnim. Posjetio je Bosnu i Hercegovinu nedugo po završetku rata, 12. i 13. aprila 1997. godine kada je bio u Sarajevu, te 22. juna 2003. godine kada je posjetio Banju Luku.