BiH
98

Sarajevo: Počela svečanost povodom otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svetom misom ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova, koju predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u Sarajevu je danas započela svečanost povodom postavljanja i otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Spomenik je postavljen jutros, a danas u 13 sati će biti svečano otkriven.

Misi prisustvuje 150 svećenika koji su uglavnom biskupi iz BiH, te predstavnik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Želimir Puljić.

Također, vjerskom dijelu svečanosti prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik FBiH Živko Budimir, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Božo Ljubić i drugi. Najavljeno je da će svečanosti prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kardinal Puljić je podsjetio na riječi pape Ivana Pavla II kada je on dolazio u Sarajevo:

"Neka nikad ne bude rata i mržnje. Umjesto osvete neka zavlada moć opraštanja. Srušite zidove nerazumijevanja, neka se izgrađuju dijalog, razumijevanje i prijateljstvo", podsjetio je Puljić.

On je dodao da "spomenik treba biti simbol da ne zaboravimo papine riječi".

"Sveti Ivane Pavle pomozi da budemo ono što jesmo i da ostanemo na ognjištu gdje smo odrasli", rekao je.

Svečanost prati veliki broj medija.

"Želimo da taj spomenik bude djelo svih nas jer do sada je dosta nekatolika doniralo sredstva. To je poruka čitavoj BiH. Pozivamo ljude da dođu pred Katedralu jer će to biti jedan uistinu važan društveni i kulturni događaj", rekao je ranije predsjednik HKD Napredak Franjo Topić za Klix.ba.

Spomenik papi bit će visok oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i napravljen je od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze.

Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Papa Ivan Pavle II dva puta je pohodio BiH - Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banju Luku 22. juna 2003. godine.

O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon održanog referenduma.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.