BiH
633

U Sarajevu svečano otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II

Piše: E.S.H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prisustvu nekoliko hiljada vjernika, visokih uzvanica i predstavnika diplomatskog kora, danas je ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu svečano otkriven i blagoslovljen spomenik papi Ivanu Pavlu II, kojeg je proteklog vikenda zajedno sa papom Ivanom XXII papa Franjo proglasio svetim.

Uz kompoziciju "Isus na žalu", koju je komponovao sam papa Ivan Pavao II, čast da otkriju spomenik pripala je nadbiskupu vrhbosankom kardinalu Vinku Puljiću, predsjedniku HKD "Napredak", te mladima iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu.

Brojni vjernici i gosti

Svečanosti su, uz ostale, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član predsjedništva Željko Komšić, predsjednik FBiH Živko Budimir, dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo, dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž, izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Istaknuto je da je ovo povijesni dan za Sarajevo, te da ovo nije samo vjerski, već i državni projekt.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da spomenik predstavlja sjećanje na velikog čovjeka i humanistu, te da ga građani pamte samo po dobru.

"U svom obraćanju uvijek je pozivao na mir. Poznato je da je 1994. htio doći u Sarajevo, ali mu međunarodne snage nisu mogle garantirati sigurnost. Tu želju je ispunio 1997. godine. Na njegove poruke moramo stalno podsjećati. Vraćajući se u Rim, papa je te 1997. godine poručio: 'Nikad više rata'. Poruke pape Ivana Pavla II i njegove mudrosti nam mogu biti vodilja", rekao je Izetbegović.

Nikad, kazao je Izetbegović, nije propustio priliku da poziva na okončanje rata u BiH. Posebno je, dodao je, te poruke iščekivalo Sarajevo.

"Njegove riječi su djelovale kao melem", kazao je Izetbegović, dodajući da se poruka pape Ivana Pavla II moramo stalno podsjećati.

Razlike pretvoriti u dopunjavanje

Podsjećajući da će 28. juna u Sarajevu biti obilježena 100. godišnjica Prvog svjetskog rata, izrazio je očekivanja da će početi stoljeće boljeg života na ovim prostorima. Pozvao je građane da budemo iskreni i otvoreni, te da "razlike pretvorimo u dopunjavanje, a ne u mržnju i isključivost". Naglasio je da budućnost BiH u unutrašnjim i evropskim integracijama.

Vjekoslav Bevanda je uputio pozdrave Svetoj stolici i zahvalio na svemu što su uradili "za našu domovinu BiH", te je naglasio da je Ivan Pavao II bio veliki prijatelj BiH.

"Najmanje što možemo jeste da se zahvalimo i da se prisjetimo onih koji su bili uz nas", dodao je.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić je podsjetio da je 263 puta govorio o BiH, da ju je dva puta pohodio, i potaknuo silnu humanitarnu pomoć. Podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II da budućnost zavisi od nas.

"Dobro došao Ivane Pavle u Sarajevo i BiH", rekao je Topić.

Kardinal Vinko Puljić zahvalio se svima koji su doprinijeli da spomenik papi bude postavljen u Sarajevu.

"Želim se zahvaliti svim dobročiniteljima koji su shvatili da je ovaj spomenik naš i sudjelovali svojim prilozima, hvala medijima i svim dobrim ljudima. Hvala reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću koji je sinoć došao i posebno čestitao te danas poslao svog predstavnika. Čestitam vam svima ovaj dan i ovaj događaj", kazao je kardinal Puljić.

Poruke kao inspiracija

Luigi Pezzuto, apostolski nuncij, rekao je da Sveta stolica želi da ovaj spomenik bude inspiracija mira solidarnosti, bratstva i tolerancije.

"Ove vrijednosti bile su ključne tačke pontifikata Svetog Ivana Pavla II", kazao je izaslanik Svete stolice, vjerujući da će spomenik biti izvor obilnih duhovnih pohoda.

Autor spomenika Hrvoje Urumović izrazio je nadu se da će spomenik buditi lijepa sjećanja.

Spomenik papi bit će visok oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i napravljen je od aluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze.

Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Papa Ivan Pavle II dva puta je pohodio BiH - Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine te Banju Luku 22. juna 2003. godine.

O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon održanog referenduma.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.