BiH
4

Spisak nekropola sa stećcima iz BiH koje su upisane na Listu svjetske baštine

Klix.ba
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a, u okviru 40. sjednice koja je održana u Istanbulu od 10. do 17. 07. 2016. godine, donio je odluku o upisu Stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, na Listu svjetske baštine.

Članice Komiteta donijele su jednoglasnu odluku, prepoznavši jedinstvenu univerzalnu vrijednost nekropola sa stećcima, njihovu autentičnost i integralnost, kao i ideju povezivanja i dobre suradnje između država učesnica u projektu izrade Nominacijskog dokumenta.

Upis stećaka na Listu svjetske baštine predstavlja krunu šestogodišnjeg rada eksperata iz četiri države: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Nosilac aktivnosti bila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH čiji eksperti su bili koordinatori izrade Nominacijskog dokumenta i Plana upravljanja.

Sve države pokazale su posvećenost ovom poslu kroz čitav niz aktivnosti, prije svega kroz uspostavljanje kontinuirane i konzistentne saradnje od 2009. godine kada je potpisano Pismo namjere, uspostavljen koordinacioni mehanizam za izradu nominacije, Plana upravljanja i zajednički stručni rad, čime je izražena zajednička želja za očuvanjem i održivim upravljanjem nekropola sa stećcima za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine, pod kriterijima (III) i (VI) upisano je 28 nekropola sa stećcima, od čega je 20 iz Bosne i Hercegovine, 2 iz Hrvatske te po 3 iz Crne Gore i Srbije.

Iz Bosne i Hercegovine su upisane sljedeće nekropole:

Radimlja, Stolac Grčka glavica u selu Biskup, Konjic Kalufi u Krekovima, Nevesinje Borak u selu Burati, Rogatica Maculje, Novi Travnik Dugo polje na Blidinju, Jablanica Gvozno, Kalinovik Grebnice – Bunčići u selu Baljci – lokalitet Radmilovića Dubrava, Bileća Bijača, Ljubuški Olovci, Kladanj Mramor u Musićima, Olovo

Kučarin u Hrančićima, Goražde Boljuni, Stolac Dolovi u selu Umoljani, Trnovo Luburića polje, Sokolac Potkuk u Bitunji, Berkovići Bečani, Šekovići Mramor u Vrbici, Foča Čengića Bara, Kalinovik Ravanjska Vrata, Kupres

U narednom periodu predstoji nastavak aktivnosti oko potpune implementacije smjernica Komiteta za svjetsku baštinu (World Heritage Committee), odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te aktivnosti koje su propisane Planom upravljanja.