{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Špirić: Zakon o penzionisanju vojnika je loš i neetičan

S
SRNA
22.3.2012. u 14:05
0
17
Špirić: Zakon o penzionisanju vojnika je loš i neetičan
0
Špirić: Zakon o penzionisanju vojnika je loš i neetičan
Nikola Špirić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je da je najbolje rješenje za problem prijevremenog penzionisanja pripadnika Oružanih snaga BiH stavljanje van snage zakona, kojim je to omogućeno, a usvojen je prije dvije godine.
"Ovaj zakon je loš i neetičan i njegova primjena mogla bi uvesti BiH u anarhiju", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je predložio da bi trebalo zajednički pristupiti traženju novih zakonskih rješenja za ovu populaciju, i to prvenstveno putem NATO-Trast fonda, koji nudi mogućnost prekvalifikacije, doškolovavanja ili otpremnine.

Špirić je potvrdio da je na osnovu ovog zakona stvoren dug od 29 miliona KM, za koji je istakao da treba da bude isplaćen.

On je ponovo upozorio da primjena ovog zakona vodi BiH u anarhiju, jer bi za njegovu dosljednu primjenu trebalo obezbijediti čak 300 miliona KM.

Špirić je naglasio da je danas pred novinarima iznio svoj lični stav, a ne Vijeća ministara BiH, i dodao da mu zbog njegovih stavova u vezi sa ovim problemom neki u BiH "već crtaju metu na leđima".

On je ponovio da je interes javnosti u BiH kresanje javne potrošnje, a da u suprotnom BiH ide u anarhiju.

Špirić je poručio da budžet institucija BiH u Vijeću ministara treba donijeti konsenzusom, a ne da neki ministri na problemu prijevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH ubiru političke poene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: