Umanjenje plaća za 4,5 posto
0

Špirić: Državni službenici neka mole Boga da sačuvaju posao

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Premijer BiH Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora Nikola Špirić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon današnjeg usvajanja budžeta BiH za 2012. godinu u Vijeću ministara, protiv kojeg su glasali ministri SDA, Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, kaže kako nijedna funkcija na euroatlantskom putu neće biti ugrožena te dodaje kako u ovom vremenu velike nezaposlenosti, državni službenici moraju moliti Boga da sačuvaju posao.

Ako je suditi prema riječima premijera BiH Vjekoslava Bevande, atmosfera na današnjoj sjednici Vijeća ministara je bila dobra i nije bilo povišenih tonova.

"Na kraju je bila šala, jer je neko prošli put objavio da je bilo fizičkog obračuna između ministara. Sasvim normalno su se suprotstavljala mišljenja, malo obojena politikom, ali ja mislim da je na kraju pobijedila snaga argumenata", kazao je Bevanda.

Kako je kazao Špirić, logično je da svi budu podjednako nezadovoljni.

"Mislim da smo uradili jedan dobar i koristan posao za BiH prije svega. Najveća opasnost se krije u privremenom finansiranju. Mislim da smo došli do dobrog okvira", kazao je Špirić.

Na izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića kako ovaj budžet nije dobar za BiH i kako se trezor može zaključati nakon njegovog usvajanja, Špirić kaže kako svi imaju pravo na svoje mišljenje.

"Ja sam već rekao da ništa neće biti ugroženo na euroatlantskom putu. Političke partije kroz budžet biju različite političke bitke, ali bi bilo dobro da ovaj teret euroatlantskog puta podnesu svi koji čine parlamentarnu većinu", izjavio je Špirić.

Uposlenici SIPA-e i Granične policije su najavili moguće štrajkove zbog smanjenja plaće za 4,5 posto.

"Mislim da niko nema razloga da protestuje i štrajkuje. Velika je nezaposlenost i svi oni koji su na budžetu trebaju da mole Boga da sačuvaju svoj posao. Hrvatska vodi politiku da iz državnih službi otpusti 15.000 uposlenika, Slovenija vodi veliku raspravu hoće li umanjiti primanja za 13 ili 15 posto. Sve zemlje u okruženju se bave uštedama osim kod nas", kazao je Špirić te dodao kako ovo možda nije posljednja korekcija i smanjenje plaća.

Za isplatu penzija penzionisanim vojnicima OS BiH, koji već mjesec dana spavaju ispred Parlamenta BiH, osigurano je 19,1 miliona KM.