{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić: BiH nije treći enititet, budžet ne smije posvađati Sarajevo i B. Luku

S
19.4.2012. u 13:00
0
3
Špirić: BiH nije treći enititet, budžet ne smije posvađati Sarajevo i B. Luku
0
Špirić: BiH nije treći enititet, budžet ne smije posvađati Sarajevo i B. Luku
Foto: Klix.ba
Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić upozorava da BiH nije treći entitet, već su entiteti dijelovi BiH, i naglašava da više novca na državnom nivou ne znači i više države.
''Državni budžet je neuporediv sa entitetskim budžetima, jer on služi samo za plaćanje ogromne administracije, s obzirom da više od 50 posto budžeta ide na plate zaposlenih u državnoj službi, a ostalo na troškove odvojenog života, dnevnice, putovanja, topli obrok itd. i sasvim je jasno da ove trošpkove moramo smanjivati'', rekao je Špirić u intervju SRNI.

''Ne bih volio da ovaj budžet posvađa ljude u BiH koji se bave politikom, i ne bih volio da posvađa Banju Luku i Sarajevo, jer za to nema nikavih razloga. Mislim da smo donoseći nacrt budžeta za ovu godinu učinili dobru stvar, jer smo jednostavno ispoštovali fiskalni okvir kao dogovor šest političkih lidera, što je dobilo i saglasnost Fiskalnog savjeta BiH'', naglasio je Špirić.

On je poručio da u BiH konačno treba da se raščisti sa pogrešnim mišljenjima da ''više novca na državnom nivou znači i više države''.

''Građani u Konjicu, Trebinju, Tuzli, Banjoj Luci ili bilo gdje u BiH hoće jeftinu i efikasnu državnu službu. Zašto bi je oni voljeli ako to ne bude tako i zašto bi trebalo da budu odani državi koja ne radi u njihovom interesu", pita Špirić.

On se čudi "političkom autizmu koji stanuje u jednom dijelu političke elite u Sarajevu" i ističe da je to antidržavna politika, čiji protagonisti moraju da shvate da država nije treći entitet.

"Ponekad imam osjećaj da u ovom gradu (Sarajavu) stanuje ne samo nakaradna politika, nego i nakardna logika'', ističe Špirić.

On je podvukao da je na bazi odluke Fiskalnog vijeća BiH veoma brzo predožen Nacrt budžeta za ovu godinu čiji je okvir 950 miliona KM, uz zahvatanje indirektnih poreza od 750 miliona.

''To je obezbijedilo rast budžeta od oko pet posto i mislim da je BiH jedna od rijetkih zemalja u okruženju čiji budžet raste. Takođe, smatram da je budžet za ovu godinu, u ovoj fazi dovoljno restriktivan i da obezbjeđuje makroekonomsku stabilnost u naredne tri godine", naveo je Špirić u intrevjuu SRNI i zaključio:

"Siguran sam da prilikom realizacije ovog budžeta nijedna vitalna funkcija BiH neće biti ugrožena niti će biti usporen njen euroatlanstki put.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: