BiH
1

Ministarstvo finansija sutra očekuje usvajanje budžeta

FENA
U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine očekuju da se sutra na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nađe i Nacrt budžeta institucija BiH za 2012.godinu te da se ministri izjasne i usvoje pripremljeni dokument.

Uoči sjednice u Kabinetu minstra finansija i trezora BiH Nikole Špirića rečeno je Feni da se očekuju da se nakon usvajanja budžeta na Vijeću ministara taj dokument uputi u dalju proceduru da bi BiH mogla završiti sve obaveze i provede reforme koje stoje pred našom državom.

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas, tokom razgovora s potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Janom Fischerom, da je donošenje budžeta za 2012. početna tačka ubrzavanja evropskog puta BiH, koji nema alternativu.

"Budžet je test političke opredijeljenosti za europski put BiH i očekujem da ćemo na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH završiti taj posao", naglasio je Bevanda.

Još prošle sedmice zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da je Nacrt budžeta institucija BiH za 2012., u koji su uvrštena sredstva za popis stanovništva, za lokalne izbore, za uređenje graničnih prijelaza te za rad novih institucija, već je utvrđen i da se samo čeka sjednica Vijeća ministra na kojoj bi nacrt trebao biti odobren.

Špirić je prije sedam dana kazao da državni budžet govori o stavu državnog Vijeća ministara i politikama koje se trebaju provoditi, a to je sigurno u ovom slučaju "politika štednje", te dodaje da nijedna institucija neće biti ugrožena.

Ističe da nema zemlje u okruženju koja nije smanjila svoj budžet i ne smanjuje javnu potrošnju zbog čega ga, kaže, čudi otkud zahtjevi u ovoj zemlji za rastom javne potrošnje.

"U budžetu je planiran rast od indirektnih poreza za devet posto, a rast budžetskog okvira za pet ili šest posto. Nađite mi jednu zemlju u okruženju koja je to osigurala", kazao je Špirić, ističući da je u BiH spor o provođenju ili neprovođenju reformi.

Izražavajući razumijevanje sindikalnih zahtjeva da se plaće ne smanjuju naglašava da to nije moguće posebno zbog efekata globalno-finansijske krize, ali i bez toga vrijeme je da se smanji javna potrošnja da bi se "probudio realni sektor i osnažila ekonomija", najavljujući da će biti donesena i odluka o prestanku rasta zapošljavanja.