Predstavnički dom PSBiH
1

Špirić obrazložio predloženi budžet, očekuje se poslanička rasprava

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2012., čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu., prema kome je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM.

Od toga je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je Fiskalni savjet u novom sazivu jednoglasno usvojio dokument Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH 2012.-2014. godina.

"Usvojenim dokumentom globalnog okvira je utvrđen i okvir budžeta institucija BiH u iznosu od 950 miliona KM, s tim što se 750 miliona KM obezbjeđuje s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje“, kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara je, po prijedlogu Ministarstva finansija i trezora, obavilo raspravu o prijedlogu mjera za postizanje ušteda koje su neophodne da se bi se budžet mogao usaglasiti s okvirom od 950 miliona KM. Vijeće ministara je jednoglasno podržalo mjere za postizanje ušteda, predložene od Ministarstva finansija i trezora.

"Istovremeno je Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo odbrane da u saradnji s entitetskim nadležnim institucijama i penzionim fondovima pripremi izmjene zakona o službi u Oružanim snagama BiH radi prevazilaženja problema u vezi s izmirenjem obaveza prema vojnicima kojima je istekao ugovor u Oružanim snagama po osnovu navedenog zakona. Te izmjene su donesene u septembru 2010. godine“, kazao je Špirić.

Nažalost, dodao je, nismo dobili taj prijedlog zakona, sačinilo ga Ministarstvo finansija i danas je ono bilo predmet rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH.

"Mi ćemo se već u ponedjeljak ili utorak izjašnjavati o prijedlogu izmjena i dopuna tog zakona koji se odnose na ovu kategoriju privremeno penzionisanih vojnika iz OSBiH, ali je u budžetu predviđena stavka od 19,9 miliona KM za one obaveze koje je zakon proizveo od 1. januara 2010. do 31. marta ove godine“, kazao je Špirić.

Vidjet ćemo, dodao je, šta ćemo s ovim prijedlogom zakona uraditi, ali moram da kažem da je prijedlog izmjena i dopuna tog zakona paket vezan za ovaj budžet i učinit ćemo sve da ga dobijemo u fazi usvajanja ovoga budžeta, kako ponovo ne bismo imali različite vrste nezadovoljnih ljudi na ulicama.

"Mi smo predložili i usvajanje amandmana na Ustav, član 9. Stav 2., i sugerisali Domu naroda da završi glasanje vezano za taj član. Vijeće ministara je donijelo taj zaključak kojim se sugeriše, to je ponovilo i Predsjedništvo u svom zaključku“, kazao je Špirić.

Zatim, dodao je, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, s ciljem da se stvori mogućnost da Vijeće ministara može određivati osnovicu za plaće kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost, kako se ne bi kršio Ustav i zakoni po osnovu toga ne bi proizvele određene tužbe i zatezne kamate.

"Isto tako, razmatrajući budžet, donijeli smo određene podzakonske akte na koje se naslanjaju ovi zakonski projekti“, kazao je Špirić.

On je istaknuo da Prijedlog nacrta budžeta, između ostalog, osigurava funkcioniranje institucija BiH bez ugrožavanja ijedne vitalne funkcije, finansiranje primarnih radnji za popis stanovništva u BiH u skladu sa zakonom, sredstva za održavanje lokalnih izbora, izgradnju graničnih prijelaza s Hrvatskom i druge obaveze.

Nakon uvodnog izlaganja ministra Špirića data je jednostana pauza poslije koje će uslijediti poslanička rasprava o predloženom budžetu institucija BiH za 2012. godinu.