{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera

S
24.9.2011. u 13:10
0
0
Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera
0
Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je nadu tokom odvojenih susreta sa američkim diplomatama u Washingtonu da će lideri vodećih političkih partija u BiH na sastanku u ponedjeljak, 26. septembra u Brčkom pronaći odgovore bar na neka od pitanja koja su zakočila evroatlantski put BiH.
Špirić je u Wasingtonu imao odvojene susrete sa kongresmenom Danom Bartonom, prvim zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Tinom Kaidanow, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane SAD Celeste Wallander i zvaničnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je informisao o ekonomskoj i političko-sigurnosnoj situaciji u BiH.

U saopštenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da su gotovo svi sagovornici izrazili zabrinutost za situaciju u BiH, ali i očekivanje da će institucije vlasti na svim nivoima preduzeti dodatne napore da otkoče procese, te da će pregovori o konstituisanju vlasti biti uspješno završeni.

Oni su izrazili velika očekivanja i u vezi sa ispunjenjem uslova za dobijanje statusa kandidata na evropskom putu, kao i rješavanjem pitanja nepokretne vojne imovine u svrhu daljeg unapređenja reforme odbrane.

Kongresmen Barton je izrazio razumijevanje za situaciju u BiH, kao i nadu da će biti ostvaren napredak u pogledu ostvarivanja ciljeva koji proističu iz obaveza BiH na njenom evroatlantskom putu. Špirić je upoznao kongresmena sa najnovijim kretanjima u BiH, sa posebnim osvrtom na predstojeći sastanak političkih lidera u BiH, izrazivši nadu da će oni postići napredak.

Špirić i Kaidanowa su razgovarali o izazovima sa kojima se BiH susreće, a naglašen je značaj ispunjavanja uslova za sticanje statusa zemlje kandidata na putu ka EU, što obuhvata rješavanje pitanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", popisa stanovništva, državne pomoći i nepokretne vojne imovine.

Na sastanku je razgovarano i o najnovijoj palestinskoj inicijativi pred Vijeće sigurnosti UN, te ocjenjeno da je kompromis veoma potreban i da se do njega jedino može doći mirnim putem kroz dogovor svih strana.

Na sastanku u Pentagonu, naglašena je uloga koju su SAD imale u refomi odbrane u BiH. Tom prilikom Wallanderova je zahvalila na angažovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu.

Tokom razgovora u Bijeloj kući iskazana je zabrinutost za situaciju u BiH i izraženo uvjerenje da će u najskorije vrijeme biti otklonjeni zastoji na ispunjavanju uslova u procesu evroatlantskih integracija BiH, te da će BiH istrajati na tom putu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: