{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera

S
24.9.2011. u 13:10
0
0
Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera
0
Špirić očekuje rezultate od idućeg sastanka lidera
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izrazio je nadu tokom odvojenih susreta sa američkim diplomatama u Washingtonu da će lideri vodećih političkih partija u BiH na sastanku u ponedjeljak, 26. septembra u Brčkom pronaći odgovore bar na neka od pitanja koja su zakočila evroatlantski put BiH.
Špirić je u Wasingtonu imao odvojene susrete sa kongresmenom Danom Bartonom, prvim zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Tinom Kaidanow, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane SAD Celeste Wallander i zvaničnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je informisao o ekonomskoj i političko-sigurnosnoj situaciji u BiH.

U saopštenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da su gotovo svi sagovornici izrazili zabrinutost za situaciju u BiH, ali i očekivanje da će institucije vlasti na svim nivoima preduzeti dodatne napore da otkoče procese, te da će pregovori o konstituisanju vlasti biti uspješno završeni.

Oni su izrazili velika očekivanja i u vezi sa ispunjenjem uslova za dobijanje statusa kandidata na evropskom putu, kao i rješavanjem pitanja nepokretne vojne imovine u svrhu daljeg unapređenja reforme odbrane.

Kongresmen Barton je izrazio razumijevanje za situaciju u BiH, kao i nadu da će biti ostvaren napredak u pogledu ostvarivanja ciljeva koji proističu iz obaveza BiH na njenom evroatlantskom putu. Špirić je upoznao kongresmena sa najnovijim kretanjima u BiH, sa posebnim osvrtom na predstojeći sastanak političkih lidera u BiH, izrazivši nadu da će oni postići napredak.

Špirić i Kaidanowa su razgovarali o izazovima sa kojima se BiH susreće, a naglašen je značaj ispunjavanja uslova za sticanje statusa zemlje kandidata na putu ka EU, što obuhvata rješavanje pitanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", popisa stanovništva, državne pomoći i nepokretne vojne imovine.

Na sastanku je razgovarano i o najnovijoj palestinskoj inicijativi pred Vijeće sigurnosti UN, te ocjenjeno da je kompromis veoma potreban i da se do njega jedino može doći mirnim putem kroz dogovor svih strana.

Na sastanku u Pentagonu, naglašena je uloga koju su SAD imale u refomi odbrane u BiH. Tom prilikom Wallanderova je zahvalila na angažovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu.

Tokom razgovora u Bijeloj kući iskazana je zabrinutost za situaciju u BiH i izraženo uvjerenje da će u najskorije vrijeme biti otklonjeni zastoji na ispunjavanju uslova u procesu evroatlantskih integracija BiH, te da će BiH istrajati na tom putu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: