BiH
0

Špirić: BiH treba da prohoda samostalno

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić održao je predavanje u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, gdje je govorio o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, kao i mogućnostima daljeg razvoja tog dijela Evrope.

Špirić je podvukao važnost regionalne saradnje i ukazao na raznovrsne potencijale kojima obiluje područje Balkana.

"Napredak svake zemlje pojedinačno, i regiona u cjelini, važan je za uspjeh i dinamiku daljih reformi, za ekonomski napredak i politički entuzijazam. Svi ovi faktori zajedno predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promjene", kazao je predsjedavajući Špirić.

Naglasio je da BiH iza sebe ima težak period pun izazova tokom kojeg joj je bila potrebna pomoć i podrška međunarodne zajednice.

"Sad nam je potrebno da ta ista međunarodna zajednica prepozna i shvati da je stvorena velika doza međusobne zavisnosti i da je vrijeme da Bosni i Hercegovini bude dozvoljeno da prohoda samostalno", istakao je Špirić.

Poručio je da kompromis nije nikakav ustupak nekome, nego dobit za sve, te da „politika negacije mora ostati iza nas, jer jedino tako možemo osigurati bolji život za naše građane“.

Predsjedavjući se u govoru osvrnuo i na nastojanja lidera političkih partija u BiH da formiraju vlast na državnom nivou, te da riješe otvorena pitanja koja su trenutna prepreka za uspješnije evroatlansko integrisanje zemlje.

Uprkos neuspješnom pokušaju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH izrazio je optimizam da će u vremenu ispred nas, uz pojačan unutrašnji dijalog, biti pronađeno demokratsko rješenje za sve izazove.

"Optimizam mora dolaziti iz BiH, a ne iz nekih međunarodnih adresa", naglasio je Špirić.

Nakon obraćanja prisutnima predsjedavajući Špirić odgovarao je na niz pitanja u vezi sa azilantima iz BiH, odnosom mladih generacija prema BiH, procesuiranju ratnih zločina, te mogućnostima da BiH bude izgrađena kao široko decentralizovana zemlja u okviru Dejtonskog sporazuma.

"Špirić je prisustvovao i radnoj večeri tokom koje je sa predstavnicima State departmenta, Pentagona i šefovima misija zemalja Balkana i Evropske unije razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u regionu", saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.