{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić pozvao američke investitore da ulažu u BiH

F
9.11.2011. u 19:10
0
21
Komšić pozvao američke investitore da ulažu u BiH
0
Komšić pozvao američke investitore da ulažu u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođenu kongresmenom Danom Burtonom, potpredsjednikom Odbora za Evropu i Evroaziju.
Delegacija američkih kongresmena, u čijem sastavu je bio i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon, službenu posjetu našoj zemlji počela je današnjim sastankom u Predsjedništvu BiH.

Glavne teme sastanka bile su unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), evroatlantske integracije, kao i druga aktuelna politička pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je SAD-u za ogromnu pomoć BiH u zaustavljanju rata, obnovi i rekonstrukciji zemlje, te za napore učinjene u provođenju reformi.

Istakao je da je razvijanje i dalje unapređenje bliskih prijateljskih odnosa dvije zemlje strateški cilj BiH. Pozvao je američke investitore da ulažu u BiH i ocijenio da Daytonski mirovni sporazum nije moguće radikalno mijenjati, nego konsenzusom provesti samo one reforme koje će doprinijeti uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti cijele regije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je neophodno graditi povjerenje i pomirenje u BiH i regiji, te da je pomoć SAD-a u tom procesu od ključnog značaja. On je konstatovao da je BiH u postdejtonskom periodu napravila veliki napredak i prešla teži dio puta ka trajnoj sigurnosti i prosperitetu, ali da je neophodno osigurati da naša zemlja u procesu evroatlantskih integracija ne zaostane za državama u okruženju.

Naglasio je da u procesu ustavnih reformi treba otkloniti postojeće mehanizme blokade u procesima odlučivanja i osigurati efikasno i racionalno funkcionisanje državnih institucija.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da zemlje zapadnog Balkana idu različitim tempom prema EU, što nije dobro, zbog strateških razloga i ukupnog razvoja Evrope, jer ako zapadni Balkan nije kompletan u EU, ni EU nije kompletna.

Naglasio je neophodnost ubrzanja procesa proširenja Evropske unije i istakao da se Daytonski sporazum ne može promijeniti, nego samo Aneks 4, i to u smislu primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kongresmeni SAD-a su zahvalili članovima Predsjedništva BiH za sveobuhvatnu razmjenu mišljenja i izrazili spremnost da pomognu u provođenju preostalih reformi, s tim da je neophodno postići konsenzus svih domaćih političkih faktora o važnijim pitanjima, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: