{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UŽIVO
/
Neredi u Tuzli pod kontrolom, uhapšeno 27 osoba

5.2.2014. u 12:23
5.2.2014. u 19:55
1.226
628
Neredi u Tuzli pod kontrolom, uhapšeno 27 osoba
1.226
Poslije protesta ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, demonstranti koje sačinjavaju obespravljeni radnici, nezaposleni i građani okupljeni u Facebook grupu "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra", došli su do sjedišta Vlade TK te pokušali ući u zgradu. Nakon toga su se nemiri preselili na prostor ispred zgrade Vlade TK.
- Prema posljednjim informacijama, uhapšeno je 27 osoba, a povrijeđene su 23 osobe.

- Neredi u Tuzli su pod kontrolom i uspostavljen je saobraćaj koji je bio prekinut, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić. Prema posljednjim informacijama, dodao je on, do sada su uhapšene 22 osoba koje su, prema procjeni policije remetile javni red i mir.

"Povrijeđeno je i pet policajaca, od toga su dvojica zadobila teže povrede", naveo je Šarić i dodao da je dosta službenih i privatnih vozila oštećeno.

- Predstavnik radnika Polihema Salih Kopić je našem reporteru rekao kako je uhapšeno 12 radnika ove firme i 10-ak građana koji su im se pridružili na protestima. Oni se trenutno nalaze u Policijskoj stanici Tuzla gdje čekaju na kriminalističku obradu.

Kopić tvrdi kako policija nije imala razloga za ovakvu intervenciju, a odgovornim smatra šefa Specijalne jedinice MUP-a TK Dževada Koromana i ministra unutrašnjih poslova TK Zorana Teofilića.

"Kada nas puste ne slobodu neka ne misle da su nas zastrašili. Mi ćemo se nastaviti boriti", rekao je Kopić za Klix.ba

Kad ih puste nek ne misle da su ih zastrađili i da će se nastaviti boriti.

- Premijer Vlade TK je napustio zgradu na bočni izlaz u pratnji policije.

- U blizini zgrade Vlade TK nalazi se žena koja tvrdi da joj je sin pretučen.

- Policija je deblokirala cestu ispred zgrade Vlade TK, koju napuštaju ministri. Na platou ispred Vlade TK trenutno nema demonstranata, koji se nalaze na nekoliko lokacija u blizini i okruženi su policijom. Demonstranti skandiraju "ubice, ubice".

Kako javlja naš reporter iz Tuzle, još uvijek je okupljeno između 600 i 700 demonstranta.

- Među povrijeđenima se nalazi i jedan dječak koji je imao povrede glave, blaža krvarenja i ogrebotine. Hitna služba mu je ukazala prvu pomoć te ga poslala na daljnje pretrage.

- U Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla dosad se javilo oko deset povrijeđenih osoba u neredima - potvrdio je Feni glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

- "Od 12.30 plato ispred Vlade TK napustilo je 200 radnika. Dakle, tamo nema radnika već je riječ o drugim grupama građana. Nastojimo da obezbjedimo normalno funkcionisanja saobraćaja, jer približava se 16 sati kada građani idu s posla kućama", rekao je portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

- Pred Vladom TK trenutno nema nikakvih događanja. U odnosu na prethodne sate riječ je o jednoj vrsti, uslovno rečeno, primirja. Jake policijske snage osiguravaju zgradu Vlade TK, a demonstranti su grupisani na nekoliko lokacija.

Povrijeđene osobe prevezene su u Dom zdravlja.

-

- Demonstranti su odlučili da sjednu na asfalt na dijelu sjeverne saobraćajnice. Riječ je o grupi od 100 demonstranata. Policija i dalje prijeti primjenom sile.

- Demonstranti su se ponovo počeli grupisati u blizini Vlade TK. Službenik Jednice za specijalne namjene upozorava demonstrante preko megafona da će uslijediti nova intervencija ako se ne raziđu kućama.

Demonstranti navode kako je nekoliko osoba povrijeđeno, među kojima i jedan dječak koji je prevezen u Dom zdravlja.

- Pripadnici Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK krenuli su u obračun sa demonstrantima. Ispred zgrade Vlade TK nema nikog, a demonstranti su pomjereni i sa glavnih saobraćajnica. Demonstranti su se razbježali u pravcu KSC Mejdan, stadionu Tušanj i naselje Slatina.

- Predstavnik dioničara Polihema Sakib Kopić kaže kako je policija krenula u obračun sa demonstrantima."Udaraju sve redom. Udarili su i jednog momčića od 15 godina. Nekoliko građana je povrijeđeno, a čekamo i dolazak Hitne pomoći", rekao je za Klix.ba Kopić.

- Pripadnici Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK obezbjeđuju glavni ulaz u zgradu Vlade TK, ali i pomoćni od strane Doma zdravlja. U 16 sati kraj je radnog vremena, a demonstranti su poručili kako premijeru, ministrima i državnim službenicima neće dati da idu kući.

- Novim saopštenjem za javnost oglasila se i Vlada TK. Navedeni su podaci o preduzećima čiji su radnici izašli na demonstracije. Na kraju Vlada TK kaže kako su joj vezane ruke za rješavanje problema radnika ovih preduzeća. Sudovi vode stečajeve, i sudovi donose i izvršavaju presude.

"Unatoč tome, Vlada je spremna uključiti se u traženje rješenja, poštujući načela socijalne osjetljivosti ali i pravne države.

Od jutros smo više puta pozvali na razgovor predstavnike radnika ovih preduzeća. Međutim oni traže da Vlada primi desetine predstavnika. Tu nema razgovora", saopćeno je iz Vlade TK.

- Demonstrantima se priključuje sve veći broj građana. Zgrada Vlade TK je gađana kamenicama i jajima...

Uređivački kolegij RTV Slon oštro je osudio napad na uposlenika Branislava Pavičića. Prilikom snimanja ulaska demonstranata u zgradu Vlade TK Pavičića je udario službenik Jedinice za specijalne namjene, koji će biti prijavljen Službi za profesionalne standarde MUP-a TK.

- Demonstranti su zapalili gume petnaestak metara od ulaza u zgradu Vlade TK, odnosno na ostrvu koji razdvaja dvije saobraćajnice. Demonstranti su dogurali i kontejnere na saobraćajnice, a odlučili su se i na blokadu južne gradske saobraćajnice tako da je u Tuzli trenutno saobraćajni kolaps.

Specijalci čuvaju zgradu Vlade TK, a neizvjesno je da li će im se izdati naredba za deblokadu saobraćajnica...

- Ubrzo je uslijedila intervencija Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK, a u sukobu je povrijeđen i kamerman RTV Slon Branimir Pavičić. Nakon kraćeg naguravanja demonstranti su napustili prostor ispred portirnice i odlučili se na blokadu sjeverne gradske saobraćajnice. Prije nego će se odlučiti na pokušaj ulaska u zgradu Vlade TK, Aldin Širanović je na megafon govorio kako će na eventualnu upotrebu policijske sile odgovoriti istom mjerom. Pozivao je i policajce da se priključe protestima jer ni oni, kako je naveo, nemaju redovne plate. Građani su istakli svoje ogorčenje radom Vlade TK, koja je u svom četverogodišnjem mandata uspjela oboriti, kako su rekli, neslavni rekord od 100.000 nezaposlenih osoba. Inače, ispred Kantonalnog suda u Tuzli jutros se okupilo blizu 300 demonstranata, a u šetnji do Vlade TK njima se pridružilo još nekoliko stotina građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: