BiH
549

Protesti u Tuzli počeli pjesmom, završili obračunom, a nastavak najavljen za danas

Piše: D. Brkić
Mirne demonstracije obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana u Tuzli eskalirale su danas oko podneva, kada su pripadnici Jedinice za specijalne namjene krenule u obračun sa okupljenim demonstrantima. Epilog je 27 uhapšena građanina i 23 povrijeđenih među kojima ima i pripadnika MUP-a TK.

Na početku demonstracija, u 9 sati ispred zgrada pravosudnih institucija, ništa nije nagovještavalo da će se sve okončati neredima i, kako tvrde građani Tuzle, brutalnom intervencijom policije. Počelo je pjesmom, sevdalinkom, potom hitom Halida Bešlića "U meni jesen je" i S.A.R.S.-ovim hitom "Buđav lebac".

Nakon što su još jednom izignorisani od uposlenika pravosudnih institucija, demonstranti su se zaputili ka zgradi Vlade TK, a tokom šetnje njima se pridružilo na desetine nezadovoljnih građana.

"Finale" se odigralo ispred Vlade TK, ishod je poznat, a nastavak je najavljen za danas u podne.

Na Facebook grupi "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" navedeno je kako je brutalno pretučen Aldin Širanović, aktivista neformalne grupe građana "Udar".

U međuvremenu, posredstvom malih ekrana, oglasio se i premijer TK Sead Čaušević, koji je rekao kako treba utvrditi ko je stajao iza današnje eskalacije nasilja jer, kako je naveo, ima naznaka da demonstracije imaju i svoju političku pozadinu.

Vanredna sjednica Vlade TK zakazana je večeras u 23 sata.