Nije se fotografisao s Džombićem
0

Sorenssen tražio da se ukloni zastava RS-a

Sarajevo-x.com
Peter Sorenssen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Peter Sorenssen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prvu zvaničnu posjetu specijalnog predstavnika Evropske unije Petera Sorenssena Banjoj Luci obilježio je manji "incident". Naime, Sorenssen je jučer tokom sastanka sa Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Vlade RS-a, tražio da se ukloni zastava RS-a.

Kamermani i fotografi nisu uspjeli ovjekovječiti susret Sorenssena i Džombića, jer je premijer RS odbio da skloni zastavu RS-a koja je bila postavljena uz zastavu EU, a nije bilo zastave BiH. Sorenssen je tražio da se zastava RS-a ukloni, saopštili su iz Vlade RS.

Specijalni predstavnik EU u BiH kasnije se susreo sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, te održao konferenciju za medije, međutim, tokom ostalih susreta nije tražio uklanjanje zastave.

Iako je njegovu posjetio obilježio "manji incident" iz RS-a ističu da je nakon sastanaka sa političarima usaglašena izgradnja jasnog sistema koordinacije, odnosno bolje saradnje FBiH, RS-a i institucija BiH.

Sorenssen je naglasio da je delegacija, na čijem je čelu, spremna da pomogne u rješavanju preostala tri ključna pitanja na putu evropskih integracija.

Prioritetna su rješavanja pitanja državne pomoći, implementacije presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci” i pitanje popisa stanovništva u BiH, a Sorenssen je istakao da je delegacija EU spremna da pruži pomoć i pri rješavanju drugih otvorenih pitanja.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, Sorenssen, istakao je još jednom opredijeljenost EU da gradi suverenu BiH, kao i da se radi u partnerstvu sa svim organima vlasti, uključujući i RS, na evropskom putu BiH.