Sastao se sa Sorenssenom
0

Radojičić: Nema dogovora u MZ šta i kako dalje s BiH

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ponovio je, i nakon današnjeg prvog sastanka s ambasadorom Peterom Sorenssenom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom Unije (EUSR), da ne samo EU već i međunarodna zajednica generalno, ima problem u definiraju svojih daljnjih politika prema BiH.

“Umjesto da se zatvori misija visokog predstavnika, dobili smo i odvojenu misiju specijalnog predstavnika EU. Umjesto jednog s dva šešira, dobili smo dvije ličnosti. I dalje mislim da je to pokazatelj nedostatka sporazuma i unutar međunarodne zajednice o tome kako dalje”, ustvrdio je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ostaje da se vidi u narednim mjesecima šta, ko i kako će raditi u BiH.

Nakon sasranka s Sorenssenom, koji nije davao izjave novinarima, Radojičić je ipak izrazio nadu da je prošlo vrijeme u kojem su visoki predstavnik ili međunarodna zajednica uopće djelovali kroz "bonska ovlaštenja" ili nametanja rješenja.

Očekuje partnersku saradnju sa Sorenssenom, u kojoj će druga strana biti u prilici da “izloži evropske standarde i principe”, a da će dogovor postizati domaći predstavnici vlasti.

Ambasador Sorenssen je istakao da se ovdje radi o najvećoj misiji EU u nekoj od zemalja, a kako kaže predsjednik entitetskog parlamenta, ponovljeni su poznati zahtjevi koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

S tim u vezi, izražen je blagi optimizam da je moguć dogovor o pitanju usvajanja zakona o popisu, jer se, kaže Radojičić, dešavaju određeni pozitivni pomaći, ali se još ne može reći da je sve završeno.

I zakon o sistemu državne pomoći nalazi se u parlamentranoj proceduri, a Radojičić dodaje da je taj akt pretrpio neke izmjene, bez saglasnosti RS-a, i ostaje da se vidi kakav će biti krajnji ishod.

Ponavlja i da je potrebno postići dogovor kako riješiti pitanje provođenja odluke “Sejdić-Finci”.

Bilo je riječi i o stanju u pravosuđu u BiH, imajući u vidu da je u toku ocjena odgovora na pitanja koje je EU postavila bh.predstavnicima o pravosudnom sistemu, s tim da se očekuje i naredni sastanak o struktuiranom dijalogu.

Radojičić je upoznao Sorenssena i da se radi na poboljšanju komunikacije između predstavnika triju parlamenata u BiH, državnog i entitetskih, čemu treba da doprinse i zajednički projekt podnesen kod EU o čemu je bilo govora i protekle sedmice u Sarajevu.