U odgovarajućim prilikama
0

EU ne smeta isticanje zastave RS-a

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Evropskoj uniji nije problematično isticanje entitetskih zastava, istakao je za Sarajevo-x.com Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije i EUSR-a u BiH, nakon što je iz Vlade RS saopšteno da se Peter Sorenssen, šef delegacije EU u BiH, nije želio fotografisati sa Aleksandrom Džombićem dok se ne skloni zastava RS-a.

"Evropskoj uniji uopšte nije problematično isticanje entitetskih zastava, uključujući i zastavu Republike Srpske, u odgovarajućim prilikama. No, kada su u pitanju sastanci visokog nivoa, mi preferiramo, u skladu sa protokolom, određeni način isticanja zastave Evropske unije. Sa ovim su unaprijed upoznati i naši sagovornici na sastancima održanim jučer u Banjoj Luci. Međutim, na kraju, poštivanje protokola je pitanje za domaćina", istakao je McGuffie.

Podsjetimo, kamermani i fotografi jučer nisu uspjeli ovjekovječiti susret premijera Džombića i Sorenssena, jer Džombić nije želio ukloniti zastavu RS-a, koja je bila postavljena uz zastavu EU, ali nije bilo zastave BiH.