Niko ne smije biti iznad zakona
0

Sorensen pozdravio dogovor između tušilaštava BiH i Srbije

FENA
Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Peter Sorensen (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen pozdravio je zaključenje pregovora i dogovor postignut oko konačnog nacrta protokola između tužilaštava BiH i Srbije.

Sorensen je istakao da niko ne smije biti iznad zakona.

"Uz ovaj veliki pomak i potpisivanje protokola koje se očekuje u predstojećim sedmicama, bit će ispunjena jedna od preporuka sa Drugog strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH. EU je uvjerena da današnji dogovor predstavlja završni korak u jednom dugotrajnom ali konstruktivnom procesu", rekao je Sorensen.

Razgovore za postizanje ovog protokola je prije četiri godine pokrenuo tužitelj Serge Brammertz pod pokroviteljstvom tadašnjeg komesara za proširenje Olliea Rehna.

"Ovaj protokol predstavlja i značajan korak u jačanju regionalne saradnje u rješavanju predmeta ratnih zločina i uspostavljanju konkretnih procedura koje će pomoći procesu pomirenja na zapadnom Balkanu", zaključio je Sorensen.

Zahvaljujući novom dogovoru postignutom između Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, a podržanom od EU, sada je izvjesnije da će pred lice pravde biti izvedeni osumnjičeni za ratne zločine koji koriste postojeće pravne mehanizme, kao što je zabrana izručenja svojih državljana, kako bi izbjegli pravdi.

Protokol će omogućiti da jedna država dostavi informacije i dokaze vezane za suđenje predmeta ratnih zločina koji se vode u drugoj državi.

To znači da se sudski postupak može voditi u zemlji državljanstva iako je navodni ratni zločin počinjen u drugoj zemlji, saopćeno je iz Delegacije EU.