BiH
131

Sorensen: Građani imaju pravo na demonstracije, političari moraju raditi

Klix.ba
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Evropske unije ambasador Peter Sorensen prokomentarisao je proteste za matični broj širom BiH.

"Mirne demonstracije su dio demokratskog političkog procesa i građani imaju svako pravo da se njihov glas uvijek čuje. Javne institucije svaki dan moraju raditi", napisao je Sorensen u svojoj poruci.

"Današnji protesti su izraz zahtjeva građana BiH da se institucije, pogotovo one na državnom nivou, fokusiraju na rješavanju prioritetnih problema. Među njima je i rješavanje problema matičnog broja", dodao je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šef Delegacije Evropske unije.

"Sada je od vitalnog značaja da bh. institucije rade što brže kako bi rješili hitne probleme. Ulazak Hrvatske u EU 1. jula imat će veliki utjecaj na BiH. Sa ovim može suočiti samo ukoliko sistem bude funkcionisao na svim nivoima, pogotovo na nivou Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH. Zbog toga pozivamo političke lidere i institucije da izađu ususret građanima i pronađu konstruktivna rješenja", poručio je Peter Sorensen.