BiH
16

Sorensen: Zvaničnicima upućen jasan zahtjev da rade u interesu građana

FENA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komentarišući završetak protesta pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH/šef Delegacije Evropske unije, ambasador Peter Sorensen je izjavio da su mirni protesti građana sastavni dio demokratskog života.

"Za održavanje protesta, odgovorne su agencije za provedbu zakona, organizatori i svi učesnici - a sve u skladu s važećim zakonima. Želio bih zahvaliti agencijama za provedbu zakona za njihov doprinos smirivanju cjelokupne situacije uz miran završetak protesta. Jučerašnji protest je jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana. Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMB), a napori da se to uradi moraju biti ubrzani", kazao je ambasador Sorensen.

U izjavi navodi da je bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života te da je uočio podršku koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje.

"Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti - da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika", izjavio je ambasador Sorensen.