{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen: BiH nema perspektivu dok se političari bave rekonstrukcijom vlasti

S
24.9.2012. u 13:06
1
2
Sorensen: BiH nema perspektivu dok se političari bave rekonstrukcijom vlasti
1
Sorensen: BiH nema perspektivu dok se političari bave rekonstrukcijom vlasti
Peter Sorensen i Nermin Nikšić (Foto: SRNA)
Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen izavio je danas u Sarajevu da šanse BiH za brži ekonomski razvoj leže u transportnoj infrastrukturi i energetici, koji najbrže mogu privući strane investicije i osigurati nova radna mjesta.
Obraćajući se na otvaranju konferencije o ekonomskim politikama i pitanjima pod nazivom "Put ka oporavku – Odgovor na krizu", Sorensen je rekao da BiH mora smanjiti i javnu potrošnju, pri čemu je potvrdio da će EU putem IPA programa podržati strukturalne reforme neophodne za ubrzanje evropskog puta BiH.

On je ponovio da je ekonomski oporavak ozbiljno pitanje u BiH, kao i da za taj problem nema brzih rješenja.

Prema njegovim riječima, brz ekonomski oporavak neke zemlje i očuvanje njene makroekonomske stabilnosti zahtijevaju opšti politički konsenzus.

Sorensen smatra da BiH nema perspektivu niti šanse za ubrzani evropski put, ukoliko se njeni političari i dalje budu bavili rekonstrukcijom vlasti, a ignorisali neophodnost ključnih reformi i obaveza koje su prihvatili usvajanjem briselske Mape puta ka EU.

On smatra da BiH mora detaljno razmotriti i planirati svoju ekonomsku politku, te pristupiti smanjenju javne potrošnje, redukciji preglomazne i neefikasne administracije, pripremiti se za ulazak Hrvatske u EU s ciljem očuvanja tržišta i nivoa izvoza, kao i ubrzati usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa EU legislativom.

Prema njegovim riječima, novi stendbaj aranžman sa MMF-om predstavlja dobar okvir za finansijsku disciplinu u BiH.

Na otvaranju ovog skupa, čiji je organizator Centar za politiku i upravljanje, federalni premijer Nermin Nikšić potvrdio je da će novi aranžman sa MMF-om značajno doprinijeti konsolidaciji finansijskog sektora u BiH.

Nikšić je podvukao da samo putem strukturalnih reformi može biti obezbijeđen ekonomski oporavak i podignuta konkurentnost domaće privrede.

On je akcenat stavio na realizaciju velikih infrastrukturnih projekata i sektor energetike, s ciljem podizanja nivoa javnih investicija.

"Federacija BiH mora poboljšati svoj sistem koncesija, koji za sada daje preskromne finansijske rezultate, a nastojaćemo da ohrabrimo i javno-privatno pratnerstvo", najavio je Nikšić.

Konferencija je okupila predstavnike nadležnih ministarstava, stručnjake iz relevantnih oblasti, predstavnike međunarodne zajednice i civilnog društva koji bi trebalo da analiziraju pitanja trenutne ekonomske situacije u BiH, kao i odgovor vladinih institucija na ekonomsku krizu, te da ponude moguće mjere i rješenja za oporavak ekonomije.

Ovaj skup koncipiran je u tri tematska panela - javna potrošnja i investicije u vrijeme krize, javne investicije u sektoru energetike i javne investicije u sektoru transporta, dok će polazne osnove za diskusije biti analize i preporuke koje je tim Centra za politiku i upravljanje pripremio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: