Srušeni stari objekti
55

Socijalno ugrožene porodice u Kaknju smještene u šest novoizgrađenih zgrada

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na području općine Kakanj u protekle četiri godine izgrađeno je šest zgrada socijalnog stanovanja u kojima je zbrinuta 181 osoba romske nacionalnosti. Nedavno je počela i gradnja sedme zgrade u koju će biti smješteno deset socijalno ugroženih porodica, a ozvaničen je i početak gradnje osme zgrade.

Zahvaljujući novčanim izdvajanjima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Evropske unije, Humanitarne organizacije Hilfswerk i Općine Kakanj sve socijalno ugrožene porodice, uglavnom romske nacionalnosti, dobile su adekvatan krov nad glavom.

Iz Općine Kakanj su nam kazali da su znatna novčana sredstva koja su došla u Kakanj rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

"Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je 19 ovakvih objekata. Decenijama niko nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito uređenje dijela naselja Varda u kojem žive Romi", kazali su iz Općine Kakanj.

Stanovi se korisnicima dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova ostaje Općina Kakanj. Nedavno je počela i izgradnja sedme zgrade socijalnog stanovanja u koju će biti smješteno deset novih socijalno ugroženih porodice Roma. Izgradnju zgrade s deset stanova finansiraju Caritas Švicarska, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općina Kakanj.

Početkom aprila ozvaničen je i početak izgradnje osme po redu zgrade socijalnog stanovanja. Radi se o zgradi u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice, raseljene osobe i izbjeglice.

"Zgrada će imati pet spratova s ukupno 20 stanova. Gradit će se iza Tržnog centra Robot u Kaknju, na prostoru nekadašnje industrijske pruge. Izgradnju ove zgrade će finansirati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica", dodaju iz Općine Kakanj.

Vrijednost projekta iznosi oko 900.000 KM. Rok za izgradnju je deset mjeseci.

"Snaga jedne općine, jednog društva, jedne države se mjeri intenzitetom brige za ljude koji trebaju pomoć. U tom smislu Općina Kakanj na veoma ozbiljan način pristupa konceptu razvoja socijalnog stanovanja. Takav naš ozbiljan pristup prepoznaju viši nivoi vlasti, tako da u Kaknju imamo priliku ozvaničiti početak izgradnje osme po redu zgrade socijalnog stanovanja. Šest zgrada socijalnog stanovanja je već izgrađeno za socijalno ugrožene porodice Roma, izgradnja sedme zgrade je počela nedavno, a evo sada počinje i izgradnja osme zgrade koja će označiti širenje koncepta socijalnog stanovanja i na druge socijalno ugrožene porodice, izbjeglice i raseljene osobe. Hvala institucijama s viših nivoa vlasti koje realiziraju ove projekte u partnerstvu s Općinom Kakanj", kazao je na kraju načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.