Uputili apel
89

Socijalni radnici o slučaju u Lukavcu: Ponašanja maloljetnika su posljedica gubitka funkcije porodice

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Reakcije nakon stravičnog slučaja u Lukavcu stižu sa svih strana, a oglasili su se i iz Društva socijalnih radnika Tuzlanskog kantona. Navode da je porodica izgubila svoju funkciju adekvatne brige, a koje za posljedicu ima i sva neželjena ponašanja maloljetnika.
Iz Društva socijalnih radnika TK kažu da današnji događaj iz Lukavca, svima mora biti opomena da kao društvo moramo daleko više raditi sa porodicama i djecom te im pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

"Ponukani nemilim događajima koji se dešavaju u našem okruženju i susjednim državama, a koji nisu obišli ni naše društvo u dijelu nasilničkog ponašanja maloljetnika u školama, ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na značaj profesije socijalnog rada u BiH, posebno u Tuzlanskom kantonu, kao i na značaj i potrebu za zapošljavanjem socijalnih radnika u različitim institucijama, a posebno u školama", kažu iz ovog društva.

Naglašavaju da je činjenica da smo tranzicijsko i društvo koje je imalo iskustvo rata te da su traume koje je ostavio rat i ratno stradanje uveliko utjecale na društvo u cjelini.

"Također, modernizacija, dostupnost interneta i izazovi savremenog društva sve više utječu na društvo u cjelini, tako da je i porodica izgubila svoju funkciju adekvatne brige, a koja za posljedicu ima i sva neželjena ponašanja maloljetnika koja se dešavaju u savremenom društvu", dodaju socijalni radnici.

Zbog kompleksnosti problema sa kojima se susreće savremena porodica i društvo naglašavaju da bi profesija socijalnog rada zbog njenog značaja u rješavanju teške problematike trebala biti u znatno boljem položaju nego to danas jeste u Bosni i Hercegovini.

Zaključuju da i ovaj posljednji nemili događaj potvrđuje stav njihovog udružnja o potrebi za zapošljavanjem socijalnih radnika u različitim institucijama, a posebno u školama.